Harvinaiset sammalet katoamassa Etelä-Suomesta

Suomessa kasvaa lähes 900 sammallajia. Niistä 15 prosenttia on uhanalaisia.

Harvinaiset sammalet katoamassa Etelä-Suomesta

Erityisesti Etelä-Suomessa sammalten lajimäärä on vähenemässä, koska niiden luontaiset elinympäristöt pirstoutuvat ja häviävät. Tämä selviää tänään julkaistusta laajasta tietoteoksesta, johon on ensimmäistä kertaa koottu kaikki tiedot Suomen sammalista.

Suomessa elää lähes 900 sammallajia. Määrä on kaksi kertaa suurempi kuin esimerkiksi Amazonin sademetsissä. Sammalet viihtyvät hyvin viileissä oloissa. Esimerkiksi Espoon Nuuksiossa lajeja on noin 300.

Nuuksiossa kasvaa kymmenkunta uhanalaista sammallajia. Koko maan sammalista 15 prosenttia lasketaan uhanalaisiksi.

- Suurin syy, joka uhanalaisuuteen on johtanu on erilainen suora maankäyttö, metsätalous, maatalous, vesistöissä tapahtuvat muutokset, vesien säännöstely, vanhempi tutkija Kimmo Syrjänen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Etelä-Suomen sammallajiston odotetaan edelleen köyhtyvän.

- Häviämässä ovat tämmöiset elinympäristön suhteen vaateliaat lajit ja taas se, kuka kärsii niiden häviämisestä, ei ole niin selvää. Mutta se, että ne häviävät, kertoo tiettyjen elinympäristöjen häviämisestä samalla ja kun elinympäristöt katoavat, silloin katoaa samalla muitakin lajeja, Syrjänen kertoo.

Sammalet viihtyvät parhaiten kallioilla, metsissä ja soilla. Myös puunrungot ovat hyviä kasvualustoja - tässä haapasuomusammal. Yleisimmät sammallajit kuten esimerkiksi kerrossammal voivat edelleen hyvin eikä niiden harvinaistumisesta ole pelkoa.

(Seitsemän uutiset 13.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat