Mainos

Harrastajat: Kotona aseet on purettava osiin

Varmin tapa säilyttää aseet kotona, on pilkkoa ne osiin ja säilyttää kaikki osat eri lukon takana, muistuttaa aktiiviharrastaja.

Ilkka Jokinen harrastaa perheensä kanssa metsästystä ja kilpa-ammuntaa. Kotona on kosolti erilaisia aseita, mutta ne ovat turvassa monen lukon takana.

– Aseiden rungot ovat erillisessä asehuoneessa. Aseiden lukot ja tukit ovat eri kaapissa ja eri lukon takana. Patruunat ovat sitten vielä erillisessä lukitussa kaapissa, Jokinen kertoo omasta tyylistään.

Jokisen perheessä aseet ovat viikottain käytössä ympäri vuoden. Kiihkeimpinä metsästys- ja kilpailukausina aseita käytetään päivittäin.

– Aseet eivät ole vaarallisia, mutta niiden huolimaton käsittely on. Olennaista on säilyttää aseen osat eri paikoissa, ja patruunat vielä erikseen.

Jokinen lataa itse patruunansa ja siksi asehuoneessa on myös tyhjiä hylsyjä samassa tilassa runkojen kanssa.

– Tyhjä hylsy on vaaraton. Kun se ladataan, siitä tulee patruuna ja se pannaan sitten lukon taakse kaappiin.

Ylimielisyys on vaarallista

Suomen Metsästäjäliiton alueellinen toiminnanjohtaja ja ammuntakouluttaja Markku Kejonen antaa harrastajakunnalle tunnustusta aseiden säilytyksestä kotona.

– Asekaappi on yleistynyt selvästi. Mutta jos niitä aseita roikkuu vielä hirvensarvissa, niin niistä pitää ottaa lukot pois ja käyttää myös liipasinlukkoa, Kejonen ohjeistaa.

Viime viikonloppuna sattuneet asevahingot saisivat Kejosen mielestä olla viimeinen singnaali ja varoitus kaikille.

– Aseiden kanssa vaarallisinta on ylimielisyys, että minä hallitsen tämän vehkeen. Silloin turvallisuusohjeet unohtuvat, Kejonen varottaa.

Ilkka Jokinen muistuttaa vanhempia vastuusta, kun lasten ja aseiden kanssa ollaan liikkeellä. Kevyt pienoiskivääri on Jokisen mielestä haasteellinen ase.

– Se on todellakin kevyt ja halpa ase, mutta vaatii samanlaisen huollisuuden kuin muutkin aseet. Se ei ole mikään leikkikalu, Jokinen jyrähtää.

Lapset mukaan harrastamaan

Lasten ja nuorten metsästysharrastuksella on Suomessa pitkät perinteet. Harrastajat pelkäävät nyt, että ikävät vahingot johtavat ylireagointiin esimerkiksi vaatimuksissa kiristää aseiden säilyttämistä kotona. Tällainen tiukennus olisi esimerksi jo yhden aseen säilyttämiseksi vaadittava lukollinen asekaappi.

– Se on kohtuutonta ylireagointia. Riittää kun aseen osat saadaan erilleen ja aseista tehdään siten toimintakunnottomia, Kejonen linjaa.

Harrastaja-ampujia ja metsästäjiä harmittaa se, että aina vahinkojen jälkeen julkisuuteen tulee vaatimuksia kiristää harrastusmahdollisuuksia myös niiltä, jotka parhaiten osaavat aseita käsitellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.