Hanasaaren voimala-alueelta löytyi syanidia

Syanidi on peräisin Suvilahdessa toimineesta kaasulaitoksesta, jonka raaka-aine oli kivihiili. Myrkky syntyi puhdistusprosessin yhteydessä.

Hanasaaren voimala-alueelta Helsingistä on löytynyt suuria määriä myrkyllistä syanidia. Helsingin Sanomien mukaan pitoisuudet ovat olleet jopa 360-kertaisia suositeltuun raja-arvoon verrattuna.

Syanidi on peräisin Suvilahdessa toimineesta kaasulaitoksesta, jonka raaka-aine oli kivihiili. Myrkky syntyi puhdistusprosessin yhteydessä. Rautasyanidi voi happamissa oloissa liueta veteen, jolloin syntyy myrkyllistä syaanivetyä.

Hanasaaren B-voimalan vieressä tehtiin maaperäselvityksiä, koska Helsingin Energia rakentaa paikalle uuden varalämpökeskuksen.

Helsingin kaupunki puolestaan suunnittelee rakentavansa voimalaitoksen naapuriin asuntoja tuhansille ihmisille. B-voimalan vieressä sijaitseva A-voimala puretaan, ja sen yhteydessä oleva hiilikasa siirretään pois. Alueen maaperää ei kuitenkaan ole vielä tutkittu.

Kaupunki varautunut kunnostukseen

Tieto syanidista ei yllätä Helsingin kaupunginsuunnittelulautakunnan puheenjohtajaa Maija Anttilaa, vaikkei hän ollut aiemmin kuullutkaan maaperäselvitysten tuloksista. Anttilan mukaan aluetta koskevissa suunnitelmissa on huomioitu, että maaperä on saastunutta.

- Kyllä se ilman muuta tiedossa oli, että sieltä löytyy kaikenlaista, Anttila kertoo.

Hanasaaren A-voimalan alueen maaperä aiotaan tutkia perusteellisesti, kun se vapautuu muutaman vuoden kuluessa. Lopullinen päätös alueen käytöstä tehdään vasta sen jälkeen.

- Tällä hetkellä Helsingissä ei tulla rakentamaan semmoiselle maalle, mitä ei ole riittävästi ja huolella tutkittu, Anttila korostaa.

Anttilan mukaan kaupunki on myös varautunut kuorimaan saastuneet maat ja kustantamaan alueen kunnostamisen rakennuskelpoiseksi. Kuluja ei aiota siirtää tuleviin asumiskustannuksiin, sillä se nostaisi hinnat pilviin.

Suunnittelu vasta alussa

Hanasaaren aluetta on suunniteltu alustavasti Kalasataman, Sörnäisten ja Sompasaaren alueiden osayleiskaavan yhteydessä. Kalasataman alueen rakentaminen alkaa sen jälkeen, kun satama siirtyy Sörnäisistä Vuosaareen reilun vuoden päästä. Työt aloitetaan metroaseman kortteleiden läheltä.

Itse Hanasaareen ei kuitenkaan ole asuntoja luvassa aivan lähivuosina. Anttila arvioi, että vaikka maaperä olisi kunnossa, voitaisiin siellä päästä rakennustöihin aikaisintaan seitsemän vuoden kuluttua.

- Hanasaaren purkaminen ja hiilikasojen pois vieminen kestää muutaman vuoden, sitten tulee tietysti maaperän tutkiminen ja mahdollisesti parantaminen. Kyllä helposti puhutaan melkein kymmenestä vuodesta, Anttila laskee.

Lautakunnan puheenjohtaja kertoo, että Hanasaaren ottamista nykyistä kaupunkimaisempaan käyttöön on pohdittu vuosikaudet. Asia lähti kuitenkin etenemään alkuvuodesta, kun Helsingin kaupunginhallitus velvoitti Helsingin Energian toteuttamaan aiemmat päätökset A-voimalan purkamisesta.

(MTV3-STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja