Hanasaaren historiallista voimalaitosta puretaan – näin hiilenkuljetin rysähtää maahan

Näin Helsingin Hanasaaren historiallisen hiilivoimalan kuljetin rysähtää maahan 0:45
Katso videolta, miten Hanasaaren voimalan hiilenkuljetin rysähtää maahan.

Helsinkiläisiä lähes 50 vuotta palvelleen Hanasaaren B-voimalaitoksen purkutyöt ovat käynnissä.

Vuonna 1974 valmistuneen hiilivoimalaitoksen höyryturbiinit lakkasivat pyörimästä ja kattiloista sammuivat tulet viime vuoden huhtikuussa. Hiilenpoltto oli alun perin määrä lopettaa vuoden 2024 loppuun mennessä.

Samalla hävisi voimalan vieressä sijainnut merenrantaa reunustanut pikimusta hiilikasa, joka on herättänyt vuosien varrella mielipiteitä suuntaan jos toiseen.

Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa, miten voimalaitoksen iso hiilikuljetin kaatuu maahan.

Kaksi prosenttia koko Suomen päästöistä

Helsingin energiayhtiö Helen kertoo, että voimalaitoksen sulkemisen myötä sen kasvihuonepäästöt laskivat vuonna 2023 vajaat 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Voimalan sulkemisen ilmastovaikutukset eivät ole olleet mitättömät valtakunnallisellakaan tasolla. Helenin mukaan Hanasaaressa tuotettiin viime vuosina noin kaksi prosenttia koko Suomen päästöistä.

Voimalaitoksen sulkemisen myötä Helen kertoo ottaneensa käyttöön uusia korvaavia lämmönlähteitä. Lämmöntuotantoa on korvattu muun muassa lämmön kierrättämisellä ja -varastoinnilla sekä biomassalla.

Helen pyrkii hiilineutraaliin energiantuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Salmisaaren hiilivoimalan on tarkoitus poistua käytöstä huhtikuussa 2025.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat