Hampurilainen onkin terveyspommi!

Hampurilaista pidetään usein epäterveellisyyden ilmentymänä ja monien ravintolaketjujen purilaiset varmasti sellaisia ovatkin. Kotioloissa hampurilaisesta voi kuitenkin tehdä melkoisen terveyspommin oikeilla aineksilla.

Illinoisin yliopiston ravinto- ja terveysprofessori Elizabeth H. Jeffreyn ideoima hampurilainen on terveellinen vaihtoehto normaalille purilaisravintolan kaloripommille. Ravinto- ja terveysprofessorin hampurilainen syntyy aineksista, joilla on todettu olevan erilaisia positiivisia terveysvaikutuksia. Jeffreyn mukaan tätä hampurilaista voi pitää suorastaan terveyspommina, sillä sen ainesosat ehkäisevät muun muassa syöpää. Uhohda siis purilaisen välistä majoneesi sekä juusto ja valmista herkkuhamppurilainen näillä ohjeilla:

Kuohkeaa täysjyväleipää ja herkkusieniä

Valitse tavallisen vaalean seesaminsiemen-leivän sijaan kuohkea täysjyväleipä. Täysjyväleivän kuidut ehkäisevät muun muassa paksusuolen syöpää ja pitävät muutenkin ruoansulatuksen kunnossa.

Ensimmäisenä purilaisen väliin kannattaa laittaa herkkusieniä, joiden on todettu parantavan immuunijärjestelmää ja hidastavan kasvainten kehitystä. Herkkusienien lisäksi väliin voi ujuttaa myös portobello-sieniä, joissa on yhtä paljon terveellisiä antioksidantteja kuin esimerkiksi porkkanassa tai punaisessa paprikassa.

Sipulia ja yrttejä

Älä unohda purilaisesi välistä myöskään sipuleita. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä.Sipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Antibioottisena yhdisteenä valkosipulin allisiini ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja tulehduksia. Myös valkosipulilla on monia terveyshyötyjä, joten sitäkin kannattaa lisätä purilaiseen.

Erilaiset kuivatut ja tuoreet yrtit antavat purilaiseesi mukavan lisämaun. Lisää hampurilaispihviisi esimerkiksi terveellistä kuivattua rosmariinia. Voit myös tehdä purilaisestasi hieman aasialaisvaikutteisen lisäämällä väliin tuoretta korianteria, jonka on todettu olevan luonnon oma antibiootti.

Kevyempi pihvi ja tummempi salaatti

Valitse hampurilaispihvisi ainesosaksi vähärasvaista lihaa. Jos haluat naudanlihasa valmistetun pihvin, valitse kaupasta jauhelihaa, jossa on korkeintaan 10 prosenttia rasvaa. Vielä kevyemmän purilaisen saat valmistamalla pihvin kanan tai kalkkunan jauhelihasta. Kiinnitä myös huomiota pihvin kokoon!

Valitse perinteisen, vaalean jäävuorisalaatin sijaan tummempi vaihtoehto, kuten rucola. Rucola sisältää paljon glukosinolaattiyhdisteitä, jotka hajotessaan elimistöön estävät muun muassa rintasyöpää.

Ketsuppikin on sallittua!

Tavallisten tomaattien lisäksi kannattaa purilaisen väliin lisätä huoletta myös ketsuppia. Keväällä julkaistu suomalaistutkimus (Kuopion ylipisto) todisti, että tomaatin sisältämä lykopeeni ehkäisee syöpää.

Kaikki, missä on tomaattia, on terveydelle hyväksi, ketsuppi mukaan lukien. Lykopeeni ei häviä edes kun tomaattia kuumennetaan, joten tomaattia saa huoleti keittää ja paistaa. Lykopeeni imeytyy itse asiassa jopa paremmin elimistöön, kun tomaatti on kuumennettu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja