Hämmentävän tappion kärsinyt Elias Kuosmanen: Olympiapaikka vaatii kehitystä kahdella osa-alueella – "Työ alkaa heti"

8:40
Videolla Tulosruudun raportti Elias Kuosmasen pronssiottelusta.

Painija Elias Kuosmanen ei ehdi pitkään surkutella tappiotaan Rooman EM-kilpailujen pronssiottelussa. Vuoden suuri tähtäin on Tokion  olympialaisissa, ja seuraava mahdollisuus olympiapaikan saavuttamiseen on maaliskuussa Budapestissa.

Elias Kuosmanen kärsi niukan tappion turkkilaiselle Cenk Ildemille kreikkalais-roomalaisen painin EM-pronssiottelussa keskiviikkona Roomassa. Ottelussa päädyttiin tasapisteisiin 3–3, mutta turkkilainen julistettiin voittajaksi viimeisen pistesuorituksen tehneenä.

MTV Urheilun haastattelussa kaksissa edellisissä EM-paineissa pronssille yltänyt Kuosmanen ei surkutellut niinkään mitalin lipeämistä käsistä, vaan hämmentävää saldoaan Ildemiä vastaan.

– Enemmän harmittaa, että olen hävinnyt kolmesti putkeen samalle kaverille, enkä ole pystynyt petraamaan. Siihen olen pettynyt. EM-pronssi on hieno saavutus, mutta tänä vuonna on isompia tähtäimiä.

Kaikki työ olympiapaikan eteen

Kuosmasen vuoden isoin tähtäin odottaa kaukana idässä, Tokiossa Japanissa heinä–elokuussa järjestettävissä olympialaisissa.

97-kiloisten sarjassa painivalla Kuosmasella ei ole vielä paikkaa olympialaisiin. Seuraava mahdollisuus sen hankkimiseen on maaliskuussa Budapestissa järjestettävissä Euroopan olympiakarsinnoissa. Siellä sarjan kaksi parasta ansaitsee maalleen olympiapaikan.

Budapestin turnaus oli Kuosmasen mielessä jo heti pronssiottelun jälkeen.

– Olympiapaikka on ollut koko alkuvuoden päätavoite. Sitä kohti on rakennettu kuntoa. Nyt aletaan piikkaamaan sinne. Treenit vähän lyhenevät ja tehot nousevat.

Painijalla oli heti mielessään kaksi selvää kehityskohdetta, joita hioa olympiapaikan hankkimista varten. Ensinnäkin Kuosmanen haluaa pystypainiinsa lisää aggressiivisuutta.

– Nyt hallitsen sitä hyvin, mutta sitten pystyn tekemään vähän tehokkaampia hyökkäyksiä ja mahdollisesti tekemään pistesuorituksia.

Mattopainin puolella kehitettävää on huolellisuudessa ja tarkkuudessa.

– Nyt sain jo pisteitä tehtyä päältä ja puolustus piti kohtalaisesti. Siellä (Budapestissa) ei saa tulla yhtään mokaa mattopainissa, puolustuksen pitää pitää. Se on ainoa tapa saavuttaa olympiapaikka, Kuosmanen sanoo.

– Nyt on viisi viikkoa aikaa hioa näitä. Työ alkaa heti huomenna. Ensin palauttelua pari päivää, sitten aletaan treenata.

Turkkilainenkin kaatuu vielä

Kuosmasta nyt kolmesti otteessaan pitänyt Ildem on jo ehtinyt hankkia maalleen olympiapaikan viime vuoden MM-menestyksellään. Ainakaan turkkilaispeikko ei siis tule olemaan Kuosmasen tiellä päätähtäimen tavoittelussa.

Jos Kuosmanen selvittää tiensä olympialaisiin, saattaa kaksikko kuitenkin jälleen kohdata toisensa molskilla. Hän jaksaa uskoa, että turkkilainen on vielä voitettavissa.

– Tuntuu, että pystyn hallitsemaan, mutta kaveri tekee ratkaisevat pisteet. Minulla on vahva luotto siihen, että hän kaatuu vielä. Vähän pitää skarpata pienissä asioissa. Se on pienestä kiinni.

Painin Euroopan olympiakarsintaturnaus Budapestissa otellaan 19.–23. maaliskuuta. Viimeinen mahdollisuus olympiapaikan saavuttamiseen on Bulgariassa järjestettävä maailman olympiakarsinta 30. huhtikuuta – 3. toukokuuta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja