Hämmentävän kaksijakoinen tilasto Teemu Pukin maajoukkueurasta – maalitahti kiihtyi yhtäkkiä jyrkästi: "Oli vaikeita vuosia"

Suomen miesten maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijäksi Kazakstan-ottelussa noussut Teemu Pukki oli syystäkin muikeana Nur-Sultanin illassa.

Pukki auttoi kahdella maalillaan Suomen 2–0 voittoon Kazakstanista ja nousi itse samalla ohi Jari Litmasen kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi Huuhkajissa.

Pukki myönsi, että 32 osumaa maajoukkueurallaan tehneen Litmasen ennätyksen rikkominen oli käynyt mielessä aika ajoin.

– Nyt viime aikoina, kun olen päässyt lähelle, niin olen miettinyt, että olisi hieno kunnia saada ohittaa Litti. En mitään paineita siitä ottanut. Hieno juttu, että se nyt tapahtui. Ehkä se jossain takaraivossa on kuitenkin ollut, niin nyt voi vähän vapaammin pelata.

Kaksijakoinen maajoukkueura

31-vuotias hyökkääjä nimesi kysyttäessä maajoukkueuransa maistuvimmat osumat. Heti kärkeen hän muisti Gijónin ihmeen vuodelta 2013, kun Suomi venyi 1–1-tasapeliin Espanjaa vastaan.

– Espanja-tasuri oli kova juttu, ja sitten tietysti ne kaksi maalia Liechtensteinia vastaan, joilla se kisapaikka tuli. Tuo viimeinenkin oli ihan kiva, millä mentiin ykköseksi, Pukki pyöritteli.

Pukin uran 33. maajoukkuemaali siirsi Suomen 2–0-johtoon tiistaina. Urho Nissilä laukoi kaukaa, ja kotkalaiskärki oli ensimmäisenä paluupallossa.

Pukilla kesti 64 ottelua yltää 13 osumaan maajoukkueessa. Sen jälkeen pelatuissa 34 ottelussa hän on osunut huimasti 20 kertaa.

Tässä tilastossa vedenjakajaksi valikoitui Kansojen liigan alku vuonna 2018. Silloin myös maajoukkueella alkoi kulkea aivan eri tavalla kuin aiempina vuosina.

– Aika pitkään on tullut oltua täällä. Oli vaikeita vuosia, mutta viimeiset kolme–neljä vuotta ovat olleet tuloksellisesti ja esityksellisesti hyvää. Meillä on oikeastaan koko minun maajoukkueuran ajan ollut ihan huikea porukka jätkiä. Tänne on aina ollut ilo tulla, Pukki kertasi.

Hyökkäys rullasi hienosti

MM-karsintojen kannalta Suomen voitto Kazakstania vastaan oli elintärkeä. Maaleja olisi saanut syntyä enemmänkin, sillä nyt Huuhkajat on lohkossaan tasapisteissä Ukrainaa vastaan ja jäljessä heikomman maalieronsa vuoksi.

– Harmittaa, koska oli mahdollisuus voittaa vähän isomaalisemmin. Tänään oli tärkeintä kolme pistettä sen Ukraina-pelin jälkeen. Ihan tyytyväisin mielin voi olla.

Suomen hyökkäys rullasi vauhtiin päästyään Kazakstania vastaan komeasti. Päävalmentaja Markku Kanerva valitsi rohkean pelitavan, jossa kahden kärjen takana keskikenttä muodosti timantin. Kymppipaikalla hääri Robin Lod, timantin reunoilla Glen Kamara ja Urho Nissilä. Pohjapelaaja oli Rasmus Schüller.

– Olin tyytyväinen meidän hyökkäyspeliimme. Luotiin aika paljon paikkoja.

– Röbä pääsi (kymppipaikalla) ehkä enemmän peliin mukaan. On aina ollut ilo pelata Röbän kanssa, osuu aina yhteen juoksut sun muut, Pukki tuumaili.

Pukki kertoi tulleensa vaihtoon pohkeiden kramppaamisen vuoksi. Kova tekonurmikenttä oli jaloille outo alusta. Mistään vakavammasta vaivasta ei kuitenkaan ollut kyse.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja