Hämmästyttävät faktat: Tiesitkö nämä oudot asiat ikääntymisestä?

Ihmiset pienenevät ikääntyessään, mutta harva tietää, että kyse ei ole vain pituudestamme. Koko kehomme pienenee aina aivoja, sukupuolielimiämme ja sydäntämme myöten. Tämä vaikuttaa myös terveyteemme.

Kasvonpiirteet, sisäelimet, luut ja sukupuolielimet – kaikki meissä ikään kuin kutistuu kasaan ikääntyessämme. Vain korvat ja nenä pitenevät ikääntymisen myötä.

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan pituus vaikuttaa myös terveyteen: mitä lyhyempi olet, sitä alttiimpi lantiosi on murtumille. Yksi kolmesta lantiomurtuman saaneesta vanhuksesta taasen kuolee seuraavan vuoden sisällä.

Tutkimuksessa oli seurannassa 90 000 amerikkalaisnaista.

Tiesitkö?

– Pituutemme vähenee keskimäärin 1 senttimetrin kymmenessä vuodessa 40 vuotta täytettyämme. 80-vuotiaana, suurin osa miehistä on jopa viisi senttimetriä lyhyempiä kuin nuorena, naiset taasen kutistuvat keskimäärin kahdeksan senttimetriä. Naisten suurempi pituudenmenetys johtuu vaihdevuosien aiheuttamasta estrogeenin menetyksestä.

– Sukupuolielimet pienenevät ikääntymisen myötä. Miehillä vähärasvainen ruokavalio pitää huolen myös sukupuolielimistä, kun liika rasva ei tuki verisuonia. Naiset eivät valitettavasti voi mitään pieneneville rinnoilleen, mutta säännöllinen seksin harrastaminen voi hidastaa sukupuolielinten kutistumista.

Näistä on apua: Pysy kunnossa kaiken ikää

– Hyvistä geeneistä on apua, mutta terveet elämäntavat ovat kaiken a ja o: vältä alkoholia, syö terveellisesti, lopeta tupakointi ja harrasta liikuntaa.

– Huolehdi hyvästä lihaskunnosta, etenkin ryhtilihaksista. Hyvät vatsa- ja selkälihakset pitävät sinut paremmassa asennossa.

– Myös sydänlihas vanhenemisen myötä. Kuten kaikki lihakset, myös sydän tarvitsee treeniä – harrasta siis liikuntaa, joka saa sinut hengästymään, kuten hölkkää tai jumppaa.

– Aivoistasi huolehdit treenaamalla aivojasi erilaisin harjoittein: esimerkiksi muistipeli, sanaristikot ja uusien harrastusten kokeileminen tekevät hyvää aivoillesi. Pysy siis aktiivisena!

Lähde: Dailymail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja