Mainos

Hammasterveydessä huomattavia eroja

Hampaiden kunto vaihtelee suuresti nuorten miesten keskuudessa. Tuoreen väitöskirjan mukaan varusmiehistä kymmenellä prosentilla on kariesta eli hammasmätää. Kymmenellä prosentilla varusmiehistä puolestaan on täysin terve hampaisto. Tutkimuksen mukaan karies kasautuu niille nuorille, jotka ovat moniongelmaisia ja syrjäytymisvaarassa.

Tuoreen väitösen mukaan karies kasautuu noin kymmenelle prosentille varusmiehistä. Joka kymmenennellä varusmiehellä on lähes terve ja paikkaamaton hampaisto. Lähes puolella varusmiehistä ei havaittu lainkaan korjausta vaativaa kariesta.

Sosio-ekonomiset tekijät, terveystavat ja persoonallisuuden piirteet selittävät hammaslääketieteen lisensiaatti Matti Läärän väitöstutkimuksen mukaan hampaiden reikiintymistä. Karies näyttää olevan erityisesti moniongelmaisten ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten aikuisten ongelma. Tutkimusaineisto koostui 19-20-vuotiaista varusmiehistä, joita oli 2850.
-Hammasterveyden eroja voidaan pitää yllättävän suurina, koska kaikilla tutkituilla varusmiehillä on ollut lähes koko ikänsä mahdollisuus päästä maksuttomaan hammashoitoon terveyskeskuksiin, hän toteaa. Läärä katsoo, että mahdollinen moniongelmaisuus tulee ottaa huomioon, kun suunnitellaan kariesriskiin kuuluvien nuorten hoitoa ja heitä varten suunniteltua ennaltaehkäisyongelmaa.
-Vaikka karieksen keskimääräinen sairastavuus on vähentynyt selvästi, on nuorista aikuisista yhä löydettävissä suurehko ryhmä, joille karies on todellinen ongelma. Läärän mukaan mm. koulunkäynti ja isän ammatti ennustavat hampaiden reikiintymistä. Tupakoitsijoissa on enemmän huonohampaisia. Hänen väitöksensä tarkastetaan tänään Turun yliopistossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.