Haminan LNG-terminaali aloitti kaupallisen toiminnan

Haminaan valmistunut nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä vastaanottava terminaali on aloittanut kaupallisen toiminnan, kertoo Hamina LNG -yhtiö. Haminan terminaali on Suomen ensimmäinen putkikaasuverkkoon liitetty LNG-tuontiterminaali.

Hamina LNG varastoi ja syöttää kaasua putkeen, lastaa LNG-rekkoja sekä purkaa ja lastaa laivoja.

Aiemmin Suomessa on avattu LNG-terminaalit Poriin ja Tornioon. Ne eivät kuitenkaan ole yhteydessä Suomen putkiverkostoon.

Alkutalvella Suomen LNG-kapasiteetin on määrä kasvaa tuntuvasti, kun Inkoossa otetaan käyttöön suuri LNG-terminaalilaiva. Terminaalilaiva Exemplaria koskeva kymmenen vuoden vuokrasopimus allekirjoitettiin toukokuussa.

Hamina LNG:n varastokapasiteetti on 30  000 kuutiometriä. Exemplarin tilavuus on puolestaan 151  000 kuutiometriä.

Exemplar on määrä liittää Suomen putkikaasuverkkoon.

LNG toimitetaan tankkereilla terminaaleihin

Nesteytetty maakaasu toimitetaan terminaaleihin tankkereilla globaaleilta markkinoilta. Nesteytetty maakaasu höyrystetään uudelleen kaasuksi, jota voidaan syöttää maakaasun siirtoverkkoon.

Haminan terminaalista voidaan syöttää nykyisellä höyrystys- ja verkkoonsyöttökapasiteetilla siirtoverkkoon noin 1,7 terawattituntia maakaasua vuosittain.

Putkikaasun tulo Venäjältä loppui keväällä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Putkikaasua tuodaan kuitenkin Suomeen edelleen Suomen ja Viron välistä Balticconnector-putkea myöten.

Maakaasua tarvitaan pääasiassa teollisiin prosesseihin, sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä liikenteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat