Hamas kehottaa Yhdysvaltoja painostamaan Israelia aselepoon

Blinkenin mukaan tulevat päivät näyttävät, voidaanko aseleposopimus saada aikaan.

Äärijärjestö Hamas kehottaa Yhdysvaltoja painostamaan Israelia, jotta se hyväksyisi pysyvän aselevon Gazaan.

Hamasin mukaan Lähi-idän kiertomatkaansa päättelevä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on toistuvasti kertonut Israelin hyväksyvän tuoreimman aseleposuunnitelman, mutta Israel ei ole suoraan kertonut asiasta mitään.

Hamas ilmoitti tiistaina antaneensa vastauksensa presidentti Joe Bidenin kätilöimään aseleposuunnitelmaan, mutta vastauksen tarkkaa sisältöä ja järjestön muutosvaatimuksia ei ole julkaistu.

Blinken toiveikas ratkaisun suhteen

Blinkenin mukaan osa äärijärjestön ehdottamista muutoksista on sellaisia, että niiden toteuttamisesta voidaan neuvotella ja osa sellaisia, ettei näin voida tehdä.

Israel ei ole vielä suoraan kertonut kantaansa sopimukseen. Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan pääministerin kansliassa on meneillään "turvallisuusselvitys" nykyisestä tilanteesta. Netanjahun hallituksen oikean laidan ministerit vastustavat jyrkästi sopimusta.

Blinken sanoi olevansa toiveikas ratkaisun suhteen.

–Tulevien päivien aikana näemme, voidaanko eri näkökannat saada yhdistettyä, ulkoministeri sanoi.

Gazan sota jatkuu yhdeksättä kuukautta. Se alkoi Hamasin ja muiden aseellisten palestiinalaisten ryhmittymien hyökättyä Israeliin. Hyökkäyksessä sai Israelin viranomaisten mukaan surmansa noin 1  200 ihmistä. 

Lisäksi järjestöt ottivat yli 250 panttivankia, joista alle sata on edelleen Gazassa. Loput ovat kuolleet tai heidät on vapautettu.

Israelin sotilastoimissa Gazassa on puolestaan kuollut Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan yli 37 200 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat