Hälytysajossa puukotustehtävälle ajanut poliisimaija törmäsi suojatietä ylittäneeseen naiseen – hurja onnettomuus tallentui videolle

Hälytysajossa puukotustehtävälle ajanut poliisimaija törmäsi suojatietä ylittäneeseen naiseen 1:02
Poliisimaijan hurja törmäys tallentui videolle.

Poliisi ajoi hälytysajossa suojatietä ylittäneen naisen päälle Oulussa. Nainen sai pahoja murtumavammoja lennettyään viiden metrin matkan päin jäistä asvalttia.

Katso yllä olevalta videolta, miten onnettomuus tapahtui.

Onnettomuus sattui tammikuussa 2023, kun poliisipartio oli saanut hälytyksen mahdollisesta puukotuksesta. Tehtävänanto oli tullut hätäkeskuksesta A-tehtäväluokkana, joka on kiireellisin tehtäväluokka.

Autoa kuljettanut vanhempi konstaapeli kertoi panneensa hälytysvalot ja -äänet päälle. Lisäksi hän oli ottanut käyttöön liikennevalojen ”etuusjärjestelmän”, joka vaihtaa valot vihreiksi hälytysajoneuvolle.

Partion nopeus oli 75 kilometriä tunnissa, kun tieosuudella olisi saanut ajaa 30 kilometrin tuntivauhtia. Tapahtuma-aikaan keli oli pimeä ja liukas.

Poliisimaija lähestyi suojatietä, jonka edessä toisella kaistalla oli muita autoja melkein pysähdyksissä. Samassa autojen takaa poliisimaijan eteen astui nainen.
Kuljettajan nopeasta väistöliikkeestä huolimatta poliisimaijan vasen etukulma osui jalankulkijaan.

Lukuisia murtumia

Suojatietä ylittänyt nainen lensi metrien matkan asvalttiin. Onnettomuus taltioitui poliisin Revika-videolle.

Nainen sai törmäyksen seurauksena useita leikkausta vaatineita murtumia lantioonsa ja olkavarren avomurtuman. Lisäksi häneltä murtui polvi ja kylkiluu, hän sai ilmarinnan, aivotärähdyksen ja päähän tikkausta vaatineen haavan.

Poliisiauton kuljettaja pysäytti välittömästi ja partio ryhtyi antamaan ensiapua jalankulkijalle. Partion hälytystehtävä jäi kesken.

Syyttäjä vaati poliisimaijaa kuljettaneelle vanhemmalle konstaapelille rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisi kiisti syytteen ja vetosi siihen, että kyseessä oli puhdas ja valitettava tapaturma. Mies kertoi olevansa erittäin pahoillaan onnettomuudesta, mutta vetosi siihen, että muilla tienkäyttäjillä on velvollisuus havainnoida ympäristöään.

Hovi tuomitsi

Oulun käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet. Käräjäoikeuden mielestä tilanne oli ennakoimaton, eikä poliisin toiminnassa ollut tuottamuksellisuutta.

Syyttäjä valitti ratkaisusta Rovaniemen hovioikeuteen ja vaati, että poliisimies tuomitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan muiden tielläliikkujien mahdollisuudet väistää poliisiautoa olivat heikot. 

Hovioikeus tuomitsi vanhemman konstaapelin syyttäjän vaatimusten mukaisesti.

Hovioikeuden mukaan poliisimaijan kuljettaja laiminlöi noudattaa olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta sekä laiminlöi ennakoida muiden tienkäyttäjien toimintaa. Hovin mukaan poliisin olisi pitänyt kuljettaa autoa sellaisella nopeudella, että hän olisi tarvittaessa voinut pysäyttää turvallisesti suojatien eteen.

Oikeus määräsi miehelle rangaistukseksi 30 päiväsakkoa, josta tälle kertyy 780 euroa maksettavaa.

Osapuolet voivat hakea asiassa vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat