Haluatko soittaa kirkonkelloja? Mene Tampereelle

Ortodoksien tärkein juhla on pääsiäinen, johon kuuluu olennaisena osana myös kirkonkellojen soitto. Ortodoksiperinteessä vieroksutaan sähköisiä ja koneellisia kelloja. Kellojen pitää olla aidot, valetut kirkonkellot. Toisin sanoen sellaiset, jotka ovat Tampereen ortodoksikirkossa.

Harva pääsee elämässään kosketuksiin aitojen kirkonkellojen kanssa, mutta pääsiäisenä sekin on mahdollista. Tampereen ortodoksikirkossa kuka tahansa voi pääsiäisviikolla soittaa kelloja silloin, kun ovet ovat auki. Ortodoksien pääsiäisviikko alkaa pitkänperjantain jälkeisenä lauantaina ja kestää seuraavaan lauantaihin asti.

- Toisena pääsiäispäivänä maanantaina liturgian jälkeen on paras ajankohta tulla koittamaan kellojen soittoa. Tällöin vietetään lasten pääsiäistä, joten kirkko on usein täynnä lapsiperheitä, kertoo Tampereen ortodoksisen seurakunnan vahtimestari Mika Kangasaho.

Tampereen ortodoksikirkossa on Suomen ainoa, Pietarissa 113 vuotta sitten valmistettu, täysin alkuperäinen yhdeksän kellon sarja. Painavin kelloista painaa 5000 kiloa, kevyin 12,5 kiloa. Naruja vetämällä kelloista saa aikaan monenlaisia ääniä, jotka usein aiheuttavat hilpeyttä lapsissa.

- Ison kellon soittaminen ei onnistu lapsilta, mutta siinä voi pyytää aikuisten apua. Tärkeintä on improvisoiminen ja se, että pääsee ylipäätään kokeilemaan äänen aikaansaamista. Lapset ovat yleensä hyvin innostuneita kelloista, Kangasaho nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat