Halpa vuokra-asunto Helsingin keskustassa - olisiko huijaus?

Vuokra-asuntoihin liittyvät huijaukset jatkuvat edelleen internetin asunnonvälityspalveluissa.

Ilmoituksissa, joita on ollut ainakin tori.fi:ssä, oikotie.fi:ssä sekä vuokraovi.com:ssa, tarjotaan vuokralle markkinahintoihin verrattuna edullista asuntoa yleensä pääkaupunkiseudulta. Saadakseen asunnon, vuokra-asunnon hakija joutuu kuitenkin maksamaan ulkomaiselle pankkitilille takuuvuokran ennen asunnon näyttöä. Maksun jälkeen ilmoitus katoaa internetistä eikä asunto olekaan vuokralla.

Vuokra-asuntohuijaukset tulivat poliisin tietoon laajemmin viime vuoden alkusyksynä, ja sen jälkeen Helsingin poliisille on tehty joitakin kymmeniä rikosilmoituksia tapauksista. Tapauksia tulee esiin jatkuvasti.

- Yhteistä tapauksille on se, että kerrostaloasunnot sijaitsevat yleensä Helsingissä ja vielä Helsingin keskustassa. Vuokraaja on ulkomaalainen ja rahaa on lähetettävä ulkomaille joko käteis- tai tilisiirtona. Vuokra on usein houkuttelevan matala, minkä takia ihmiset kiirehtivät asiassa, arvioi rikosylikonstaapeli Jouni J. Niskanen Helsingin poliisista.

Rahaa ei kannata lähettää kevein perustein

Poliisi kannustaa ihmisiä varovaisuuteen ennen rahan lähettämistä ulkomaille.

- Usein vuokrauksen todenperäisyys on helposti tarkistettavissa. Kannattaisi selvittää, onko asunto oikeasti vuokrattavana esimerkiksi käymällä asunnon ovella katsomassa, mitä postiluukussa lukee. Asunnossa olevilta asukkailta voisi myös kysyä, onko asunto vuokrattavana.

Poliisin on vaikeata arvioida, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse, sillä asiaan liittyy paljon piilorikollisuutta. Huijatuksi tulleet henkilöt eivät välttämättä ole yhteydessä poliisiin vaan kärsivät rahan menetyksen nahoissaan. Myöskään yrityksiksi jääneet huijaukset eivät tule poliisin tietoon.

Tekijöitä vaikeata saada kiinni

Poliisi on melko voimaton vuokra-asuntoilmoitusten jättäjien kiinnisaamiseksi, sillä tekijät avaavat usein pankkitilin ulkomailla väärällä henkilöllisyydellä ja vaihtavat sähköpostipalvelimiaan usein.

Koska kyse on rikosoikeudellisesti vähäisistä asioista, kuten lievästä petoksesta tai petoksesta, eivät eri maiden poliisit välttämättä myöskään vastaa poliisin lähettämiin oikeusapupyyntöihin.

Suurin osa vuokra-asuntoihin liittyvien huijausten uhreista on ollut suomalaisia. Joukossa on tosin ollut joitakin ulkomaalaisia, jotka ovat etsineet vuokra-asuntoa Suomesta.

Lue myös:

    Uusimmat