Hallituspuolueet: Turvapaikanhakijat tarvitsevat lisärahaa tänä vuonna – ja saanevat sitä

Hallituspuolueiden mukaan turvapaikanhakijoiden vastaanotto tarvitsee lisärahoitusta vielä tämän vuoden aikana.

Syynä on turvapaikanhakijoiden määrän voimakas kasvu.

Kesäkuun lisätalousarviossa eduskunta myönsi vastaanottokeskuksille 19,5 miljoonaa euroa lisärahaa. Lisäksi Maahanmuuttovirasto sai 0,7 miljoonaa euroa määräaikaisten hakemuskäsittelijöiden palkkaamiseen.

– Ennusteet turvapaikanhakijoiden määristä ovat rajusti kasvaneet, joten arvioon pitää taloudellisesti vastata, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä sanoo.

Lisärahaa vastaanottokeskuksille sekä hakemusten käsittelyyn Maahanmuuttovirastolle on luvassa seuraavassa lisäbudjetissa.   
Tänä vuonna Suomeen on tullut jo noin 3400 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna kokonaismäärä oli 3 651, joista 1 346 sai myönteisen päätöksen.

– Turvapaikanhakijoiden määrää Suomi ei päätä. Kustannukset tulevat, jos ovat tullakseen, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo.

Lisää keskuksia

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkö Jorma Vuorio sanoi alkuviikosta, että ministeriön tavoite on säilyttää tälle vuodelle saatu lisäresurssi pysyvänä.

– Kun maailman tilannetta katsoo, turvapaikanhakijoiden määrä on kasvussa. Kahta vuotta pidemmälle en kuitenkaan ennustaisi, Vanhanen sanoo.

Vuorion mukaan hakemuskäsittelijöiden palkkaaminen maksaa itsensä takaisin, kun turvapaikanhakijoiden ei tarvitse odottaa vastaanottokeskuksissa niin pitkään.

– Lisääntyneet hakemukset on välttämätöntä käsitellä, joten tältä osin maltillista lisärahoitusta voidaan harkita, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Maahanmuuttovirasto selvittää neljän tai viiden uuden vastaanottokeskuksen avaamista alkusyksyn aikana. Virasto ei kuitenkaan vielä kerro, mille paikkakunnille keskuksia kaavaillaan.

– Vastaanottokeskuksia on perustettu ja lakkautettu, ja kapasiteetin pitää pystyä joustamaan, Vanhanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja