Hallitus on valmis luopumaan Veikkauksen monopolista digipeleissä – ministeri haluaa selvityksen heti

Hallitus on valmis luopumaan Veikkauksen monopolista ja ottamaan lisenssijärjestelmän käyttöön digipelien kohdalla 2:19
Hallitus on valmis luopumaan Veikkauksen monopolista ja ottamaan lisenssijärjestelmän käyttöön digipelien kohdalla.

Hallituksen sisällä on yhtenäinen näkemys Veikkauksen monopolista luopumisesta digipelien kohdalla. Näin sanoi Eurooppa - ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen MTV Uutisten haastattelussa. 

Tytti Tuppurainen kertoi myös kiirehtineensä lisenssijärjestelmän selvitystyön aloittamista. Jos selvitys aloitetaan heti vuoden alussa, seuraava hallitus voi linjata lisenssijärjestelmään siirtymisestä jo hallitusohjelmassa.

– Olen itse omistajaohjausministerinä kiirehtinyt selvityksen tekemistä mahdolliseen monilupajärjestelmään siirtymissetä. On pelkästään hyvä asia, että oppositiossa jaetaan myös tämä käsitys.

– Ensi keväänä on eduskuntavaalit ja olisi ihanteellista, että hallitusneuvottelujen mennessä meillä olisi riittävästi tietoa siitä, että voitaisiin hallitusneuvotteluissa tehdä linjauksia.

Kokoomus liputtaa muutoksen puolesta

Oppositiopuolue kokoomus on liputtanut lisenssijärjestelmään siirtymisen puolesta syksyn aikana ja SDP:n muuttunut suhtautuminen asiaan ilahduttaa. Kansanedustaja Sari Multala (kok.) on ollut mukana valmistelemassa kokoomuksen rahapelipoliittisia linjauksia. 

– On todella tärkeää, että myös pääministeripuolueelta kuullaan tällainen puheenvuoro, se tarkoittaa sitä, että nyt voitaisiin pikimmiten käynnistää selvitys lisenssijärjestelmään siirtymisestä, sanoi Multala MTV Uutisille. 

– Ennen poliittista päätöstä tarvitaan laaja selvitys. Lisenssijärjestelmään siirtyminen vaatii laajoja lainsäädäntömuutoksia.

Peliyhtiöt samalla viivalle

Tuppuraisen mukaan tilanne digipelien suhteen on muuttunut hyvin nopeasti. Lisenssijärjestelmä toisi kaikki rahapelien tarjoajat samalle viivalle.  

– Nyt ulkomailta tulevat peliyhtiöt toimivat ikään kuin villisti harmaalla vyöhykkeellä. Heitä ei koske se sama vastuusääntely, joka koskee Veikkauksen pelaamista. Tilanne luonnollisesti aiheuttaa pelihaittoja ja samalla kierretään verottajan käsi, eli myös pelaamisen tuotot menevät Suomen ohi ulkomaille, Tuppurainen harmitteli. 

Veikkauksen monopolin piiriin kuuluisivat myös jatkossa muun muassa lotto ja rahapeliautomaatit. Puolueet ovat yhtä mieltä tästä. 

– Lotto ja rahapelikoneet säilyisivät Veikkauksen monopolin piirissä. Se on helpompi säännellä, kun on vain yksi toimija. Nettipuolella sääntely ei pysty saavuttamaan sitä tavoitetta, että ulospelaamista ei tapahtuisi. Valvonta on helpompaa fyysisessä maailmassa kuin netissä, totesi Multala kokoomuksen linjasta.

Sisäministeriön on tarkoitus päättää lisenssijärjestelmän selvityksen aloittamisesta heti uuden vuoden jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat