Mainos

Hallitus ja presidentti saavat tietovuodosta raportin huomenna

Hallitus kokoontuu huomenna käsittelemään tietovuotoa, johon liittyen Helsingin Sanomissa julkaistiin osia kaikkein korkeimman salausluokituksen asiakirjoista. Hallitus saa asiasta raportin, joka menee myös presidentin ja muun ulkopoliitisen johdon tietoon.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi asiasta eduskunnassa.

– Hallitus kokoontuu huomenna käsittelemään asiaa. Hallitus saa tästä raportin ja tämä tulee tiedoksi myös TP-UTVA:aan ( tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokous), sanoi Sipilä.

Poliitikot kautta linjan pitivät vuotoa erittäin vakavana.

– Tämä on vakava asia, se on selvä. Kyllä meidän lainsäädäntö on tässä asiassa käsittääkseni hyvin selkeä. Tiedon luovuttaminen, levittäminen ja julkaiseminen on rangaistavaa ja siitä näkökulmasta asiaa nyt käsitellään ja poliisi tutkii, linjasi pääministeri Sipilä.

Vuoto on herättänyt kysymyksiä myös siitä, että onko salaisten tietojen käsittelyssä puutteita, kun äärimmäisen salaisia asiakirjoja on vuodettu julkisuuteen.

– On jotain vikaa tai sitten joku on toiminut lainvastaisesti ja sitä todella toivon, että henkilö tai henkilöt, jotka ovat näitä salaisia asiakirjoja antanut eteenpäin joutuvat tästä vastuuseen, vastasi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kysymykseen.

Mahdollisia lakimuutoksia tai käytäntöjen muutoksia harkitaan vasta sitten, kun selvitykset ja tutkimukset on tehty. Nyt hallituksen päähuomio kohdistuu Sipilän mukaan sen selvittämiseen, minkälaista vahinkoa vuodosta on aiheutunut. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.