Mainos

Halliturmien syynä rakennesuunnittelun hajanaisuus

Rakennesuunnittelun hajanaisuus oli merkittävä syy viime talven suurhallionnettomuuksissa.

Jyväskylän suurhallionnettomuuden puristuskokeet saatiin eilen päätökseen VTT:llä. Samaan aikaan Joensuussa muurattiin uusimman suurhallin peruskivi. Joensuu Areena eli Suomen suurin puurakenteinen monitoimihalli valmistuu loppuvuodesta. Siihen sopii 7 000 ihmistä. Joensuussa rakennustyöt oli juuri saatu vauhtiin, kun Jyväskylän messuhallin katto romahti maahan, kuten kävi myös Botnia-hallissa.

Joensuun kaupunki oli jo aiemmin pyytänyt VTT:ltä lausunnon rakenteiden kestävyydestä. Suurhallin kattoristikoiden vaarnatappiliitoksia päätettiinkin vahvistaa. Eräiden tietojen mukaan liitosten alkuperäistä rakennetta oli testattu vain paperilla.

Kenelläkään ei ollut kokonaisvastuuta

VTT:n Jyväskylän onnettomuuteen liittyvät puristuskokeet käytiin onnettomuustutkintakeskuksessa läpi tuoreeltaan iltapäivällä. Johtaja Tuomo Karppinen arvioi, että nyt myös toinen onnettomuussyy on haarukoituna. Pelkkä vaarnatappien puuttuminen ei riitä romahduksen syyksi.

MTV:n uutisten tietojen mukaan rakennesuunnittelun hajanaisuus oli myös syynä onnettomuuteen. Kenelläkään ei ollut kokonaisvastuuta, vaan rakenteiden kestävyyttä suunniteltiin pieninä palasina. Sama tapahtui Botnia-hallissa, jossa kukaan ei ollut laskenut koko rakennuksen vakautta ja heilumista tuulessa.

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan muutoksia rakennusmääräyksiin onnettomuksien vuoksi. Ministeriö vaatii jatkossa kriittisiin kohteisiin nimenomaan yhtä vastuullista rakennesuunnittelijaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.