Hallinto-oikeus: Turun pormestari ei saanut poistattaa Lenin-patsasta

Turun pormestari Minna Arve (kok.) ylitti toimivaltansa päättäessään Vladimir Leninin patsaan ja muistolaatan poistamisesta kaupungin keskustasta keväällä 2022, katsoi Turun hallinto-oikeus.

Hallinto-oikeus määräsi kumottavaksi pormestarin tekemän patsaan poistopäätöksen sekä kaupunkihallituksen päätöksen kumota oikaisuvaatimus asiasta. Hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa maanantaina.

Pormestari Arve päätti huhtikuussa 2022 poistattaa Turun keskustassa Puolalanmäellä esillä ollut Leninin rintakuva ja muistolaatta kaupunkikuvasta. Ne kuuluvat Turun kaupungin taidekokoelmaan. Pari kuukautta aiemmin helmikuussa Venäjä oli käynnistänyt hyökkäyssodan Ukrainaan, mikä vaikutti päätöksen taustalla. Sittemmin Leninin patsaita on siirretty sivuun myös muissa kaupungeissa.

Arve perusteli poistoa yleistoimivallallaan

Kaupunkilainen valitti viime vuonna Arven päätöksestä poistattaa patsas Puolalanmäeltä. Ensiksi kaupunkilainen vaati Turun kaupunginhallitusta oikaisemaan pormestarin päätöksen, mutta kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen.

Lopulta hän valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen ja vaati sen kumoamista. Hän perusteli valitusta muun muassa sillä, ettei Turun kaupungin hallintosäännön tai kuntalain mukaan pormestarilla ollut toimivaltaa päättää patsaan poistosta. Lisäksi valituksen jättänyt katsoi Arven olleen esteellinen, kun Arve myöhemmin toukokuussa osallistui kaupunginhallituksen kokouksessa patsaspäätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen käsittelyyn.

Hallinto-oikeuden päätöksestä ilmenee, että Arve perusteli patsaan poistopäätöstään yleistoimivallallaan. Lisäksi kaupunginhallituksen lausunnon mukaan pormestari käytti patsaspäätöksessä kaupungin puhevaltaa, mihin pormestarilla oli kaupunginhallituksen puolesta oikeus.

Oikeus: Toimivalta ylittyi

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, ettei Arve ollut esteellinen käsittelemään oikaisuvaatimusta, joka hänen päätöksestään jätettiin. Hallinto-oikeus kuitenkin arvioi, ettei Turun hallintosäännön tai kuntalain mukaan pormestarilla ollut toimivaltaa päättää patsaan poistamisesta.

Hallinto-oikeus arvioi päätöksessään, että sen paremmin kuntalaissa kuin Turun hallintosäännössäkään ei toimivaltaa ole kyseisen kaltaisessa asiassa erikseen jyvitetty millekään taholle.

–  Yleinen päätösvalta on kuntalain mukaan valtuustolla, joka käyttää kunnan päätösvaltaa asioissa, joissa toimivaltaa ei ole laissa säädetty tai hallintosäännössä siirretty jollekin muulle taholle, hallinto-oikeus toteaa päätöksessään.

Kaupunginhallituksella tai pormestarilla ei ollut hallinto-oikeuden mukaan siksi toimivaltaa poistaa patsasta katukuvasta, joten pormestari ylitti toimivaltansa. Tämän vuoksi hallinto-oikeus määräsi päätökset kumottaviksi.

Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen arveli maanantaina Turun Sanomissa, että patsaan siirto tuodaan kaupunginhallitukseen uudelleen marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat