Mainos

Halla uhkaa laajalti ensi yönä ja alkuviikosta

Ankara halla uhkaa laajoja alueita tulevana yönä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Hallaa on todennäköisimmin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, mutta myös muualla maan länsiosassa voi olla paikoin hallaa.  

– Viime yönä oli jo paikoin hallaa, mutta nyt on tulossa ankarampaa hallaa kuin viime yönä, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuomas Bergman.  

Lännessä lämpötila jää yöllä laajalti viiden asteen alapuolelle. Idässä on pilvisempää ja lämpötila pysyttelee viiden asteen tienoilla.  

Maanantaina sää on laajalti poutainen ja viileä. Etelässä ja lännessä lämpötila pysyttelee 15 asteen yläpuolella ja muualla päivälämpötila on noin 10–15 astetta. Pohjois-Lapissa lämpötila jää paikoin alle 10 asteen.  

Hallaa saattaa olla luvassa myös alkuviikosta. Bergmanin mukaan maanantain ja tiistain välisenä yönä hallan mahdollisuus painottuu Etelä- ja Itä-Suomeen.  

Tiistaiksi Suomeen virtaa lämpimämpää ilmaa. Keskiviikkona Suomea lähestyy mahdollinen myrskymatalapaine, joka voi aiheuttaa voimakkaita puuskia.

Halla ei välttämättä nipistä luonnonmarjoja

Luonnonmarjat saattavat säästyä suurimmilta hallatuhoilta etuajassa olevan kukinnan takia.

Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Rainer Peltolan mukaan esimerkiksi eteläisessä ja keskisessä Suomessa ollaan jo siirtymässä hiljalleen raakilevaiheeseen. Raakileet eivät ole niin herkkiä hallalle kuin kukat.  

Peltola muistuttaa, että halla on aina paikallinen ilmiö. Vaikka se veisikin osan marjoista, marjaa voi vielä löytää alueilta, jotka eivät ole hallalle arkoja kuten vesistöjen läheltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.