Mainos

Häggblom: Puun hinta saatava pian alas

Metsäteollisuuden asiantuntija valaa uskoa rakennemuutospaikkakuntiin. Tulevaisuudessa kertyneelle osaamiselle voi löytyä uutta käyttöä, arvioi Huomenta Suomessa vieraillut Rainer Häggblom.

- On tärkeää muistaa, että näillä paikkakunnilla on paljon osaamista. Tehtaan pyörittäminen vaatii automaatio-osaamista ja tietotekniikkaosaamista. Juuri sitä näille paikkakunnille on syntynyt.

Metsäteollisuuden tilanne paranee kuitenkin ainoastaan, jos kaikki osapuolet saadaan saman neuvottelupöydän ääreen. Häggblom ehdottaa yhä, että puun hintaa voitaisiin alentaa nopeasti perustamalla metsätalousosakeyhtiöitä.

- Se lisää käsittelypinta-aloja ja tasoittaa puukauppaa. Kun käsittelypinta-alat kasvavat, puun korjauskustannukset laskevat.

Joka tapauksessa puun hinnan on laskettava. Jos hintaa ei pystytä laskemaan muuten, kysyntä vähenee suhteessa tarjontaan markkinatalouden karujen mekanismien mukaan, kuten on tapahtumassa.

"Kysyntä kyllä paranee"

Esimerkiksi Varkaudessa ollaan tällä hetkellä odottavalla kannalla. Stora Enson paperitehdas lakkautetaan, mikäli kysyntä ei lähiaikoina parane.

Häggblom uskoo, että kysyntä kyllä paranee pikkuhiljaa talouslaman hellittäessä.

- Toki kysynnän laskussa on myös jotain pysyvää. Emme pääse enää sille tasolle, jolla olimme esimerkiksi neljä vuotta sitten. Kaikkein vaikeimpia tuotteita on pitkään ollut sanomalehtipaperi ja toimistopaperi.

Katso metsäteollisuuden asiantuntijan Rainer Häggblomin haastattelu (Huomenta Suomi 20.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.