Haavisto MTV Uutisille: Venäläisturistien viisumihakemusten vastaanottamista aiotaan rajoittaa

Miten käy venäläisten viisumien? Ulkoministeri Haavisto:"Hallitus pyrkii, että löydetään EU:n laajuisia ratkaisuja" 3:13
Miten käy venäläisten viisumien? Ulkoministeri Haavisto: "Hallitus pyrkii, että löydetään EU:n laajuisia ratkaisuja"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) esittää, että venäläisturistien viisumihakemusten vastaanottamista rajoitettaisiin jatkossa.

Venäläisten turistien pääsy Suomeen on herättänyt paheksuntaa Ukrainan sodan vuoksi. Siksi ulkoministeriö on selvittänyt vaihtoehtoja, joilla venäläisturistien viisumeja voitaisiin rajoittaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo MTV Uutisille, että hän on esittänyt muulle hallitukselle mallia, jossa venäläisten turistiviisumihakemusten määriä rajoitettaisiin.

– Hallitus neuvotteli asiasta aamulla selvityksen pohjalta. Turistiviisumihakemuksia tulee niin paljon, että ryhmät, joita pitäisi preferoida, kuten sukulaissuhteen ja työn vuoksi matkustavat meinaavat jäädä turistiviisumihakemuksen jalkoihin. Olen ehdottanut järjestelyä, jossa turistiviisumihakemusten määrä rajoitettaisiin.

Haavisto kertoi asiasta Naantalin Kultarannassa järjestetyn tasavallan presidentin esittelyn jälkeen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Kultarannassa hallitusta, ja keskusteluissa nousi esille myös venäläisturistien viisumien rajoittaminen.

Haaviston mukaan hänen esityksellään on muun hallituksen tuki.

Hakemusmääriä voitaisiin rajoittaa

Käytännössä venäläisten turistiviisumihakemuksia voitaisiin ottaa vastaan esimerkiksi vain tiettyinä päivinä.

– Turistiviisumien osalta voidaan tehdä esimerkiksi niin, että järjestetään päiviä, jolloin niitä otetaan vastaan. Silloin helpotettaisiin viisumien saamista sellaisille ryhmille, jotka sitä tarvitsevat.

Haaviston mukaan virkamiehet ovat keskeyttäneet lomansa ja selvittävät parhaillaan, vaatiiko ratkaisu esimerkiksi lainsäädäntömuutoksia.

– Laillisuusnäkökohtia selvitetään. Uskon, että ratkaisuja löytyy elokuun aikana.

Tällä hetkellä venäläisten viisumihakemuksia vastaanotetaan kaiken kaikkiaan noin tuhat päivässä.

Luku pitää sisällään turisteille myönnettyjen viisumien lisäksi myös muista syistä myönnetyt viisumit.

Aiemmin ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner on kertonut, että helpoin tapa rajoittaa turistiviisumien myöntämistä venäläisille olisi rajoittaa vastaanotettavien viisumihakemusten kokonaismäärää. 

Tuolloin ongelmaksi muodostuisi kuitenkin se, että samalla puututtaisiin myös esimerkiksi perhesyistä Venäjältä Suomeen matkustavien mahdollisuuksiin hakea viisumia.


Lue myös:

    Uusimmat