Mainos

Haaveiletko kodista Tallinnassa?

Jos suunnittelet asunnon ostamista Suomenlahden takaa, tartu näihin vinkkeihin.

Tutustu hintoihin

Virossa asuntojen hinnat ovat laskeneet keskimäärin 60 prosenttia vuoden 2006 huippuhinnoista. Hintataso Tallinnassa on alhaisempi kuin vaikkapa Helsingissä. Esimerkiksi 2007 valmistuneesta kerrostalosta 40-neliöisen yksiön voi saada alle 50 000 eurolla ja 60 neliömetrin kaksion 60 000 eurolla. Keskimääräinen neliöhinta Tallinnan keskustassa on 1 150 euroa. Kalleimmissa luksusasunnoissa neliöhinta voi kohota yli 5 000 euron.

Etsi asunnonvälittäjä

Asuntoja markkinoidaan Virossa entistä enemmän ulkomaille. Ostaminen suoraan myyjältä on melko harvinaista. Rakennuttajat saattavat toisinaan myydä uusia asuntoja ilman välittäjää. Monet Tallinnan kiinteistövälittäjistä mainostavat suomenkielistä palvelua; niitä löydät netistä helposti. Lisäksi jotkut Suomessa toimivat alan yritykset välittävät asuntoja myös Tallinnasta.

Löydä kiinnostavat alueet

Suomalaisten suosikkialueita Tallinnassa ovat keskusta, vanhakaupunki ja puistokaupunginosa Kadriorg. Keskusta on laajenemassa, ja nouseviksi alueiksi on veikattu muun muassa Pohjois-Tallinnassa sijaitsevaa vanhojen puutalojen Kalamajaa sekä luonnonläheistä Paljassaarea, joka vielä tunnetaan pitkälti neuvostoaikaisista rakennuksistaan.

Selvitä, mitä hintaan sisältyy

Keittiön kaapit, kellarikomero ja autopaikka eivät aina sisälly asunnon hintaan. Näistä saattaa tulla yllättävän suuret lisäkustannukset. Kysy aina välittäjältä tai myyjältä, mitä asunnon myyntihintaan todellisuudessa sisältyy.

Ota selvää taloyhtiöstä

Virossa ei ole asunto-osakeyhtiöitä kuten Suomessa. Asunnon ostaja tekee kiinteistökaupan, jossa hän ostaa myös laskennallisen osan kerrostalon maa-alasta. Useimmissa kerrostaloissa toimii taloyhtiö eli viroksi korteriühistu. Päätöksenteko tapahtuu samaan tapaan kuin suomalaisessa taloyhtiössä, ja esimerkiksi remonteista voidaan päättää enemmistöpäätöksellä. Mikäli talossa ei ole taloyhtiötä, yhteisiä asioita koskevat päätökset pitää tehdä yksimielisesti kaikkien omistajien kesken.

Hanki kuitit edelliseltä asukkaalta

Vanhojen asuntojen kunto vaihtelee huomattavasti. Ostajan tulee itse selvittää mahdolliset tulevat remontit ja teettää halutessaan kuntotarkastus. Hyvä tapa selvittää etukäteen asumiskuluja on pyytää edellisen omistajan maksamista edellisen vuoden lämmityskustannuksista ja muista kuluista kuitit. Kaukolämpö tulee kalliimmaksi kuin kaasulämmitys, jota edelleen käytetään monissa taloissa. Vanhojen talojen energiatehokkuus ei tosin useinkaan ole samaa luokkaa kuin Suomessa. Mikäli asunto on kaupungin vuokratontilla, maksetaan kaupungille pientä kiinteistömaksua.

Tee tarjous

Virossa ei ole tapana tehdä kirjallista tarjousta, suullinen riittää. Vastatarjouksia Virossa ei juuri tunneta, joten vastaus tarjoukseen voi olla "ei". Voit itse ehdottaa vastatarjousta, mikäli saat kielteisen vastauksen. Kiinteistökaupat vahvistetaan aina notaarilla, ja tästä aiheutuu ostajalle hieman kustannuksia.

Asiantuntijoina virolaisen kiinteistötoimisto Uus Maan toimitusjohtaja Mika Sucksdorff ja kiinteistövälittäjä Ariel Klass RE/MAX Asuntopalveluista.

Teksti: Tuuli Vattulainen
Kuva: Pekka Vainonen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.