Haapajärven kuolleen johtopoliitikon seksuaalirikossyyte jää sillensä – oikeus salasi asiakirjat

Epäillyn rikoksen uhri on ilmoittanut, ettei hän jatka vahingonkorvausvaateensa ajamista. Oulun käräjäoikeus teki päätöksen perjantaina.

Haapajärven kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimineen Jari Nahkasen (sd.) seksuaalirikossyyte on päätetty jättää Oulun käräjäoikeudessa sillensä. 

Päätös on odotettu, koska Nahkanen on kuollut.

Oulun käräjäoikeus on lisäksi määrännyt haastehakemuksen ja oikeudenkäyntiaineiston pidettäväksi 60 vuotta salassa, koska asiakirjat sisältävät epäillyn uhrin arkaluonteisia tietoja. 

Käräjäoikeuden perjantaina antamasta päätöksestä ilmenee myös, ettei käräjäoikeus laadi asiasta erillistä julkista selostetta, koska asian käsittely on oikeudessa rauennut. 

Epäillyn rikoksen uhri on myös ilmoittanut oikeudelle, ettei hän jatka oman vahingonkorvausvaateensa ajamista.

Rikossyytteen pääkäsittely oli alun perin määrä pitää perjantaina.

Ketkä tiesivät rikosepäilystä?

Syyttäjä nosti viime toukokuussa Nahkasta vastaan syytteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Helmikuun alussa liikenneonnettomuudessa kuollut Nahkanen toimi Haapajärven yläasteen rehtorina.

Nahkasta vastaan nostettu syyte tuli julkisuudessa ilmi hänen kuolemansa jälkeen. Tiedon tultua julki on myös alkanut jälkikeskustelu siitä, kuka tai ketkä kaupungin virkamiehistä tiesivät syytteestä. 

Vielä viime viikolla Haapajärven nykyinen kaupunginjohtaja Jonna Tamminen kertoi, ettei kaupungilla ollut tietoa Nahkasta koskevasta rikosepäilystä.

Sittemmin kuitenkin Haapajärven kaupunki on tiedottanut, että kaupungin entinen sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki oli saanut rikosepäilystä poliisin tiedon vuonna 2022, hieman ennen eläköitymistään. Sanomalehti Kaleva puolestaan kertoi torstaina, että Tikanmäki oli kertonut seksuaalirikosepäilystä entiselle kaupunginjohtajalle Juha Uusivirralle.

– Hän sanoi suullisesti ohimennen, että poliisista on otettu yhteyttä mutta asia ei koske mitenkään Jari Nahkasen virkatehtäviä eikä liity hänen työtehtäviinsä millään lailla, Uusivirta sanoi Kalevalle.

Nykyinen kaupunginjohtaja Tamminen on puolestaan myöhemmin kertonut Kalevalle, että Nahkanen olisi pitänyt pidättää virasta. Rikossyytteessä on Tammisen mukaan ollut kyse tapahtumista vuosilta 2012–2013. Jo tuolloin Nahkanen toimi koulun rehtorina Haapajärvellä.

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi tuolloisen rikoslain mukaan saada enintään neljä vuotta vankeutta, jolloin syyteoikeus vanhenee kymmenessä vuodessa.

STT julkaisee Nahkasen nimen poikkeuksellisesti syytevaiheessa, koska kyse on merkittävässä poliittisessa asemassa toimineesta henkilöstä.

Lue myös:

    Uusimmat