Mainos

Haagin ilmastokokouksesta kompromissiesitys

Haagin ilmastokokouksessa jätetty kompromissiesitys päästövähennysten pelisäännöistä on saanut ristiriitaisen vastaanoton neuvotteluosapuolilta ja tuomion ympäristöjärjestöiltä.

Ilmastokokous pääsi kompromissiin

EU-maiden ryhmässä esitystä moitittiin Yhdysvaltoja suosivaksi. Ympäristöjärjestöt arvioivat esityksen pitkälti vesittävän teollisuusmaiden päästövähennysvelvoitteet.

Haagin ilmastokokouksen puheenjohtaja, Hollannin ympäristöministeri Jan Bronk valmisteli täksi päiväksi pohjaesityksen, joka vähentäisi hiilidioksidipäästöjä Kioton sopimuksen tasolle. Ympäristöministeri Satu Hassin mukaan esitys on Suomen kannalta osin pettymys.

-Suomen kannalta ikävä asia tässä Bronkin esityksessä on se, että se ei kokonaan ratkaise tätä ongelmaa joka Suomella on niin sanotussa hiilinielussa, joka tarkoittaa sitä metsien kykyä imeä hiilidioksidia ilmakehästä.
Kioton pöytäkirjan mukaan hiilinielut lasketaan metsien pinta-alamuutosten mukaan. Jos käytetään pelkästään tätä laskentatapaa, niin Suomen metsät näyttäisivät hiililähteiltä, koska metsäpinta-ala on hieman pienentynyt.
Tosiasiassa Suomen puumäärä on kuitenkin kasvamassa eli metsät on oikeasti hiilinielu. Ja Suomi on ajanut sellaista ratkaisua, että maille joiden metsät on oikeasti hiilinielu, ei pidä tulla tästä pinta-alasta lisärasitteita eli kiristystä päästövähennysvelvoitteisiin. Tämä Suomen tavoite ei täysin Bronkin ehdotuksessa toteudu, Hassi
sanoi MTV3:n Lounasuutisille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.