Mainos

Greenpeacen aktivisteja kiinni Porvoossa

Mielenilmaus liittyy Greenpeacen kampanjaan tiukemman kemikaalilainsäädännön puolesta. Järjestö vastustaa terveydelle haitallisina pidettyjen ftalaattien käyttöä.

Porvoon poliisi on ottanut kiinni 16 aktivistia, jotka osoittivat mieltään Finnplastin tehtaalla Kilpilahdessa.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit tunkeutuivat varhain aamulla Finnplastin tehdasalueelle kontin kanssa. Osa mielenilmaukseen osallistuneista lukkiutui kontin sisälle ja osa kahlehti itsensä sen ulkopuolelle. Lisäksi joitakin aktivisteja juoksenteli alueella.

Portin ulkopuolella olleet mielenosoittajat käyttäytyivät rauhallisesti ja jakoivat lentolehtisiä.

Poliisi otti kiinni viisi naista ja 11 miestä. Kiinniotetuista kahdeksan oli suomalaisia, kolme ruotsalaisia ja kaksi tanskalaisia. Joukossa oli myös saksalainen, tshekki sekä belgialainen.

Apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhosen mukaan kiinniotettuja epäillään julkisrauhan rikkomisesta ja vahingonteosta sekä niskoittelusta poliisi vastaan. Poliisin tiedotteen mukaan laittoman mielenilmauksen purkamisessa ei käytetty voimakeinoja.

- Esitutkinta käynnistetään, koska on kyse asianomistajarikoksesta ja asianomistaja (Finnplast) vaatii rangaistusta. Kaikki kiinniotetut kuulustellaan ja heidän henkilökohtainen osuutensa tapahtumissa selvitetään. Prosessi tuskin on ohi tämän vuorokauden aikana, vaan se jatkunee huomiselle päivälle, Korhonen kertoi iltapäivällä.

Hän muistutti, että aktivistit ovat uhanneet jatkaa toimiaan siihen asti, kunnes heidän vaatimuksiinsa suostutaan.

Protestoinnin syynä ftalaattien käyttö

Aktivistit osoittivat mieltään alueella jo eilen, mutta silloin joukkio jäi tehtaan portin ulkopuolelle. Mielenilmaus liittyy Greenpeacen kampanjaan tiukemman kemikaalilainsäädännön puolesta.

Greenpeace vastustaa terveydelle haitallisina pidettyjen ftalaattien käyttöä. Kemikaaleja käytetään pehmitinaineena pvc-muovin valmistuksessa. Finnplastin tehdas on ainoa pvc-muovia valmistava tehdas Suomessa.

Yhtiön toimitusjohtaja Jyrki Hakola painotti, että laki ja viranomaiset sallivat ftalaattien käytön.

- Viranomaisilla on hyvin tarkat listat kaikista kemikaaleista, jota esimerkiksi meidän yhtiömme käyttää tuotannossaan. Viranomaisilla ei ole mihinkään ollut huomauttamista.

Greenpeace haluaa Suomen ajavan EU-puheenjohtajamaana kemikaalilain tiukennusta. EU:ssa valmistellaan parhaillaan uutta kemikaaliasetusta, joka tulee Euroopan unionin parlamentin käsittelyyn noin kuukauden päästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.