"Georgian sota yllätys myös Venäjän johdolle"

Georgian elokuinen sota ei järkyttänyt pelkästään ulkomaailmaa, vaan se tuli yllätyksenä myös Venäjän johdolle, sanoo venäläistutkija Pavel Baev. Hän on vakuuttunut siitä, etteivät Venäjän poliittiset päättäjät sen paremmin kuin sotilasjohtajatkaan olleet valmistautuneet kriisin puhkeamiseen aseelliseksi selkkaukseksi.

- Kuukausien ajan oli toki esiintynyt provokaatioita, sotaharjoituksia ja jonkinasteista voimannäyttöä, mutta sodan mahdollisuuteen ei kukaan uskonut, Baev sanoi tänään Helsingissä pidetyn seminaarin yhteydessä antamassaan haastattelussa.

Baevin mukaan Venäjän sotavoimien johdossa oli kesän mittaan tehty uudelleenjärjestelyjä, joissa päitä oli pudonnut aivan huipulta asti. Elokuun alussa monilla vastuullisilla paikoilla oli uusia miehiä, jotka eivät vielä olleet tulleet tutuiksi työnsä kanssa.

- Uusilla tulokkailla ei ollut sotakokemusta eikä valmiutta toimia. Näinhän ei yleensä tehdä, jos varaudutaan sotaan, hän huomauttaa. Korkein poliittinen johto oli myös poissa: presidentti Dmitri Medvedev lomalla ja pääministeri Vladimir Putin Pekingin olympialaisissa.

"Kuka antoi määräyksen?"

Varhain aamuyöstä 8. elokuuta venäläistankit lähtivät vyörymään Venäjän ja Etelä-Ossetian yhdistävässä Rokin tunnelissa.

- On hyvin vaikea tietää, kuka antoi joukoille määräyksen lähteä liikkeelle. Sillä Venäjällähän ei tapahdu mitään, ellei joku anna määräystä, sanoo Oslon kansainvälisessä rauhantutkimuslaitoksessa Priossa työskentelevä tutkijaprofessori.

Hän päätyy lopulta veikkaamaan, että päätöksen tekivät rajalla olleen 58. armeijakunnan konkarikomentajat. Hän uskoo, että Kreml ja sotilasjohto joutui tapahtuneen tosiasian eteen kylmiltään.

- Armeijakunnan komentaja oli mukana ensimmäisen pataljoonan matkassa eikä hänen kännykkänsä siellä Rokin tunnelissa toiminut. Hän joutui lainaamaan satelliittipuhelinta venäläistoimittajalta saadakseen yhteyden perässä tulijoihin, joten se niistä nykyajan kommunikaatiokeinoista.

Voitto tuli liian helposti

Baevin mukaan sodassa olisi voinut käydä toisinkin, ja Venäjä olisi voinut hävitä.

- Niin surkeassa kunnossa Venäjän asevoimat tällä haavaa ovat, että vertaus mahtavan venäläisen sotakoneen rusikoimasta piskuisesta Georgiasta ontuu.

Mutta voitto tuli, eikä Venäjä joutunut maksamaan sodasta edes korkeaa poliittista hintaa, rangaistuksista puhumattakaan.

- Kansainvälinen arvostelu kuivui yllättäen kokoon muutamassa viikossa, ja sitten olimmekin jo keskellä kansainvälistä talouskriisiä, joka on peittänyt alleen kaikki muut kysymykset.

Uusia kokeiluja ei tule

Baev ei usko, että Georgian sotaa seuraisi uusia aseellisia selkkauksia Venäjän lähialueilla.

-Nyt Venäjä panostaa varmaankin siihen, että johonkin ajankohtaiseen kriisiin löydettäisiin ratkaisu neuvottelujen kautta.

Yksi tällainen kriisipesäke saattaisi hänen mukaansa olla Transnistria. Moldovan itäinen osa halajaa joko itsenäiseksi tai osaksi Venäjää, vaikka alueita erottaakin laaja Ukraina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat