George Floydin kuolemasta murhasyytteen saanut poliisi saamassa silti miljoonaeläkkeen

George Floydin surmannut poliisi oikeudessa 6:27
Katso myös video: MTV Uutiset Live käsitteli George Floydin murhasta syytetyn Derek Chauvinin oikeudenkäyntiä.

Derek Chauvin pidätettiin Floydin kuoleman jälkeen virastaan ja hänet asetettiin syytteeseen Floydin murhasta. Minnesotan laki ei kuitenkaan mahdollista Chauvinin eläkkeen pidätystä.

Syyttäjänviraston mukaan 44-vuotias Chauvin olisi oikeutettu hakemaan eläkettä jo alle 50-vuotiaana. Tarkoista summista ei ole tietoa, mutta CNN:n analyysin mukaan Chauvin voisi saada arviolta 50 000 dollaria eläkettä vuodessa, eli yli 44 000 euroa.

Summat voisivat nousta 1,5 miljoonaan dollariin, eli 1,3 miljoonaan euroon seuraavien 30 vuoden aikana. 

Floydin kuolemaan liittyi myös kolme muuta poliisia. Kaksi heistä olivat kokelaita, mutta kolmas olisi Chauvinin lailla oikeutettu eläkkeeseen.

Painetta muutoksille 

Lainsäädäntö eläkkeen pidättämiseksi väärinkäytökseen syyllistyneeltä poliisilta vaihtelee eri osavaltioissa. 

Osassa tämä on mahdollista riippumatta väärinkäytöksen luonteesta, kun taas jotkin osavaltiot ovat rajanneet toimenpiteen koskemaan määrättyjä rikoksia. Näitä voivat olla lahjusten ottaminen tai alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset. 

– Eläkkeen pidätys poliisin väärinkäytöksen vuoksi on harvinaista, kertoo oikeustieteen professori D. Bruce Johnson George Masonin yliopistosta. 

– Tämän (Floydin kuoleman) johdosta saattaisi olla hyvä hetki kasata painetta asialle, hän jatkaa.

Masonin mukaan eläkkeen pidätykseen oikeuttavat tilanteet tulee kuitenkin määritellä tarkasti.

Harvassa osavaltiossa lakeja kuitenkaan sovellettaisiin poliisiväkivallasta syytettyihin tai edes tuomittuihin poliiseihin. Suurin osa asiaa koskevasta lainsäädännöstä on tehty vasta viimeisen vuosikymmenen aikana, eikä sitä useimmiten sovelleta pidempään virassaan toimineisiin poliiseihin.

Asiasta kertoi alun perin CNN.

Lue myös:

    Uusimmat