Mainos

Geenimuunneltu riisi tulossa Eurooppaan

Suomalaisetkin voivat kommentoida EU:n lausuntoa ennen kuin komissio päättää asiasta. Geenimuunneltua riisiä ei saisi edelleenkään viljellä Euroopassa.

EU:n elintarviketurvallisuusviranomainen, EFSA, on antanut hyväksymistä puoltavan lausunnon geenimuunnellulle riisille. Saksalainen BayerCropScience oli jättänyt gm-riisille ensimmäisen hakemuksen jo vuonna 2001.

Muuntogeeniselle riisille LLRICE62 on haettu hyväksyntää kaikkeen elintarvike- ja rehukäyttöön, tuontiin sekä prosessointiin, mutta ei viljelykäyttöön. Kyseinen riisi on kehitetty kestäväksi glufosinaatille, joka on rikkakasviaine.

EFSA:n lausunnon mukaan viranomainen "katsoo, että muuntogeenisellä riisillä LLRICE62 ei todennäköisesti ole haitallisia vaikutuksia aiotuissa käyttötarkoituksissa ihmisten ja eläinten terveydelle tai ympäristölle".

Bayerin gm-riisi valmistetaan perinteisin kasvinjalostuksen menetelmin LLRICE62:n ja tavanomaisen ei-gm-riisin risteytyksellä. Riisilajikkeet soveltuvat riisin lauhkean vyöhykkeen tuotantoalueille Amerikoissa

Lopullista hyväksyntää gm-riisille EU:n markkinoilla voitaneen odottaa noin 6-12 kuukauden kuluessa.

Lausuntoa voi kommentoida netissä

EU:n komissio ottaa päätöksessään huomioon EFSAn kannanoton lisäksi myös kansalaisten kommentit.

Kansalaisilla on mahdollisuus omalla äidinkielellään kommentoida EFSAn lausuntoa EU:n komissiolle 30. joulukuuta 2007 saakka. Lausunnon voi antaa internetissä. Lomake on englanninkielinen, mutta siihen voi vastata myös suomeksi.

EU on hyväksynyt jo aikaisemmin kolme muuntogeenistä maissia sekä muuntogeenisen sokerijuurikkaan elintarvike- ja rehukäyttöön.

(MTV3-Finfood)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.