Gallup tulos: Ravintolassa tärkeintä on ruoan laatu ja maku

Ruoan laatu ja maku ratkaisevat, mihin ravintolaan suomalaiset suuntaavat syömään. Ruoan laatu on erittäin tärkeä ravintolan valintakriteeri noin 65 prosentille ulkona syövistä kuluttajista, kertoo Suomen Gallup Markkinatutkimuksen tekemä selvitys. Etenkin naiset korostavat myös palvelun ystävällisyyden ja ravintolan siisteyden merkitystä ruokapaikan valinnassa. Miehet puolestaan painottavat hieman naisia enemmän edullista hintatasoa, palvelun nopeutta ja ravintolan sijaintia.

Viime syys-lokakuussa tehtyyn ravintolaruokailun trenditutkimukseen osallistui noin 1500 kuluttajaa eri puolilta maata. Tutkimuksen tilasi Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto ry, joka teettää sen vuosittain. Tutkimuspäällikkö Heikki Lankinen SHR:stä toteaa, että trenditutkimuksen mukaan pitkään jatkunut hampurilaisravintoloiden suosion kasvu näyttää nyt pysähtyneen. - Pizzeriapuolella kulutus on jo aiemmin kääntynyt laskuun, hän huomauttaa. Vastaavasti varsinaisten ruokaravintoloiden suosio ruokailupaikkana on lisääntynyt hieman edellisvuodesta.

Naiset painottavat terveellisyyttä ja kotimaisuutta

Ravintola-asiakkaiden mielestä itse ruoan ominaisuuksista ylivoimaisesti merkittävin on maku: peräti 95 prosenttia pitää sitä tärkeänä. Ruoan monipuolisuutta arvostaa noin 80 prosenttia ulkona syövistä kuluttajista. Etenkin naiset korostavat myös ruoan terveellisyyttä ja kotimaisuutta, kun taas miesten arvoasteikossa niitä tärkeämmäksi nousee annoksen runsaus.

Tämän vuoden ravintolaruokailun trenditutkimus tehtiin ennen kuin EU:sta kantautunut BSE-kohu oli vielä alkanut, joten sillä ei vielä ollut vaikutusta kyselyn tuloksiin. Heikki Lankinen arvelee, että jos BSE-keskustelu jatkuu vilkkaana kuukausikaupalla, sillä voi olla vaikutusta myös ravintolaruokailuun. - Tuskin se kuitenkaan vähentää lihasyöntiä kokonaisuudessaan, vaan suuntaa sitä aiempaa enemmän muihin lihalaatuihin kuin nautaan, hän huomauttaa. (Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat