Mainos

G8-maat hoputtavat Irania

G8-maiden ulkoministereiden kokouksessa käsiteltiin Iranin ydinohjelmakiistaa. Länsimaat haluavat ensi viikolla kuulla, saako kannustinpaketti Iranin luopumaan uraanin rikastamisesta.

Moskovaan kokoontuneet G8-maiden ulkoministerit vaativat torstaina, että Iranin täytyy ensi viikolla antaa selkeä vastaus sille tarjottuun kannustinpakettiin. Ulkoministerit sanoivat olevansa pettyneitä siihen, ettei Iran ole vielä kertonut kannastaan.

Euroopan unioni ja Iran neuvottelevat Iranin ydinohjelmasta syntyneestä kriisistä ensi keskiviikkona, jolloin ulkoministerit toivovat Iranin vastaavan. Unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana tapaa tällöin Iranin pääneuvottelijan Ali Larijanin mahdollisesti Brysselissä.

Iranin viranomaiset toistivat torstaina maan kannan, jonka mukaan tarjouksessa on selvittämistä vaativia kohtia. Iran on aiemmin sanonut antavansa vastauksensa elokuun 22. päivä.

YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan ja Saksan laatima tarjous esiteltiin Iranille kesäkuun alussa. Maat keskustelevat edistyksestä Iran-kysymyksessä G8-huippukokouksen alla heinäkuun 12. päivänä. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan päivämäärän julkistaminen on "merkki iranilaisille, että heidän täytyy tehdä valinta".

Iran on toistuvasti kieltäytynyt keskeyttämästä uraanin rikastamista. Se painottaa ydinohjelmansa olevan rauhanomainen.

Rivit suoriksi ennen huippukokousta

Ulkoministereiden kokous Moskovassa oli yksi G8-maiden viimeisistä tilaisuuksista selvittää erimielisyytensä Iranin ydinkiistassa ennen ensi kuun Pietarin huippukokousta.

Suurin juopa kulkee länsimaiden ja Venäjän välillä. Venäjä ei ole ollut halukas kannattamaan Iranin vastaisia pakotteita tai uhkavaatimuksia. Myös Kiina on vastustanut niitä.

Venäjä on nostanut energiakysymykset huippukokouksen pääaiheeksi eikä halunne Iran-kysymysten varjostavan tapaamista.

Iran nousi Moskovan keskustelujen pääaiheeksi, mutta ulkoministerit ilmaisivat huolensa myös viimeaikaisista levottomuuksista Lähi-idässä. G8-ministerit kehottivat sekä israelilaisia että palestiinalaisia välttämään väkivaltaisuuksia ja palaamaan neuvottelupöytään.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.