Fukushimassa pumpataan merivettä jo kolmanteen reaktoriin

Japanissa Fukushiman ydinvoimalassa on ryhdytty pumppaamaan merivettä jo kolmanteen reaktoriin. Kyseessä on voimalan kakkosreaktori. Merivettä pumpataan myös ykkös- ja kolmosreaktoreihin.

Vettä tarvitaan reaktoreiden jäähdyttämiseen, koska voimalan varsinainen jäähdytysjärjestelmä vaurioitui perjantaisessa maanjäristyksessä.

Kriittisin tilanne on kolmosreaktorissa, jossa viranomaiset yrittävät estää räjähdystä. Säteilyturvakeskuksen mukaan tilanne kolmosreaktorissa on nyt samanlainen kuin eilen räjähtäneessä ykkösreaktorissa.

- Reaktorin sydän on vaurioitunut ja paikalla on aloitettu samat toimenpiteet kuin eilen: vettä pumpataan paloautoilla ja reaktorista on päästetty paineita ulos, kertoo STUKin ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen.

Reaktoriin on kertynyt vetyä, joten räjähdyksen riski on olemassa. Kolmosreaktorin suojarakennus on kuitenkin rakenteeltaan ykkösreaktoria vahvempi.

Eilen räjähtänyt reaktori on saatu hallintaan eikä vaaraa enää ole. Reaktorin sydän ja koko suojarakennus on Valtosen mukaan peitetty merivedellä, ja lämpö siirtyy nyt hallitusti pois.

(MTV3 - STT - Reuters)

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 13.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat