Mainos

Forssan Betoni luopuu Olkiluodon voimalaurakan toimituksista

Forssan Betoni korostaa, että sen Olkiluotoon toimittamassa valmisbetonissa ei ole aiemmin tehdyissä tutkimuksissa havaittu puutteita.

Lemminkäinen-konserniin kuuluva Forssan Betoni luopuu Olkiluotoon rakenteilla olevan kolmannen ydinvoimalan reaktorirakennuksen betonitoimituksista. Yhtiö jatkaa betonitoimituksia vain Siemensin aliurakoitsijoille turbiinisaarekkeen kohteisiin.

Lemminkäisestä kerrotaan, että Olkiluodon kolmosyksikön päätoimittaja Areva NP-Siemens on sopinut valmisbetonin toimitussopimuksen muuttamisesta Forssan Betonin kanssa. Alkuperäisen sopimuksen mukaan yhtiö vastasi koko voimalan valmisbetonitoimituksista.

Reaktorirakennuksesta vastaava urakoitsija valmistaa siihen tarvittavan betonimassan itse uudella betoniasemalla. Forssan Betonin betoniasemat toimivat reaktorirakennuksen uuden betoniaseman vara-asemina.

Betonitoimittajan vaihtamisen syynä oli viime vuoden alussa betonissa havaittu ylimääräisen kosteuden aiheuttama laatuvaihtelu. Säteilyturvakeskus keskeytti rakennustyöt jo valetun voimalan pohjalaatan tarkastusta varten. Laatuongelmat viivästyttivät voimalatöitä kolmisen kuukautta.

Forssan betoni saa sopimuksen muuttamisesta korvauksen. Lemminkäisen toimitusjohtajan Juhani Sormaalan mukaan osapuolilla ei ole vaateita toisiaan kohtaan.

Olkiluoto 3:n rakennustyöt ovat viivästyneet tuntuvasti alkuperäisestä aikataulusta rakennus- ja suunnittelutöiden viiveiden takia. Laitostoimittaja on päättänyt myös valaa uudelleen voimalan pääkiertoputkistot.

Joulukuussa päivitetyn aikataulun mukaan Olkiluodon uusi voimala saadaan käyttöön vuodenvaihteessa 2010-2011. Alkuperäisen aikataulun mukaan voimalan oli määrä valmistua vuonna 2009. Yksikön sähköteho on 1600 megawattia.

Laitostoimittaja aloitti rakennustyöt kevättalvella 2005, ja reaktorirakennuksen pohjalaatan valu alkoi saman vuoden elokuussa. Parhaillaan rakennetaan sekä reaktori- että turbiinilaitosta, ja työmaalla on runsaat tuhat työntekijää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.