Foreca: Tuhoisat rajuilmat iskevät Eurooppaan

Etelä- ja Keski-Euroopassa sekä osassa Baltiaa voidaan kokea juhannusviikonloppuna erittäin voimakkaita ukonilmoja, varoittaa Foreca tuoreessa ennusteessaan.

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo Forecan blogissaan, että Eurooppaan iskevät rajut tuulen puuskat, jättirakeet ja mahdollisesti voimakkaat trombit voivat aiheuttaa tuhoa juhannusviikonloppuna.

– Kyseessä on yksi kuluvan kesän rajuimmista ukkosasetelmista, Mäntykannas kuvailee.

Viikonlopun aikana on syytä varautua myös tukalaan helteeseen Euroopan kaakkoisosassa ja Välimeren itäisissä osissa. Vähitellen sää kuumenee selvästi myös Espanjassa ja Portugalissa.

Ilmamassojen välimaastoon muodostuu myräköitä

Lännempänä Euroopassa ilma on raikkaampaa, mikä onkin Mäntykannaksen mukaan myräköiden taustalla.

– Kuuman ja viileämmän ilmamassan rajamaastoon on syntymässä perjantain ja sunnuntain välillä erittäin voimakkaita, mahdollisesti jopa tuhoa aiheuttavia ukkosmyräköitä.

Mäntykannaksen mukaan niin sanottuja konvektiivisia sääilmiöitä ennakoivat rajuilmaparametrit ovat osassa Eurooppaa lähipäivinä hälyttävällä tasolla.

Meteorologiassa konvektiolla tarkoitetaan ilmakehässä syntyviä pystysuuntaisia ilmavirtauksia, jotka mahdollistavat esimerkiksi ukkospilvien kehityksen.

– Jos voimakkaita ja laaja-alaisia ukkospilvijärjestelmiä pääsee syntymään, ne voivat aiheuttaa viivästyksiä ja peruutuksia liikenteeseen. Huolenaiheina ovat myös pienemmän mittakaavan supersolu-ukkoset, joihin voi kehittyä rajuja trombeja, Mäntykannas listaa.

Juhannusviikonlopun aikana keskiseen Eurooppaan, Baltian eteläosaan ja myöhemmin myös itäiseen Eurooppaan odotetaan paitsi vaarallisen voimakkaita ukkosia ja rankkasadetta sekä tulvimista, syöksyvirtauksia ja mahdollisesti jopa yli kymmensenttisiä rakeita.

Osa trombeista voi olla voimakkaita.

Ukkoskysymykset: happaneeko maito, käyttäisinkö sateenvarjoa ja kannattaako paeta puun alle? 4:35
Katso myös: Vastauksia ukkoskysymyksiin: Happaneeko maito, uskaltaako uida ja kannattaako paeta puun alle?

Perjantai ja lauantai pahimmat

Tänään perjantaina voimakkaimmat rajuilmat painottuvat Mäntykannaksen mukaan Euroopan länsiosaan, kuten Ranskaan ja Benelux-maihin.

Perjantai-illan kuluessa vaaravyöhyke laajenee myös kohti Pohjois-Italiaa, Tsekkiä ja Itävaltaa.

Lauantain aikana rajuilmat ovat pyyhkäisemässä keskisen Euroopan yli kohti itää ja vaikutusalueelle jäävät Tsekki, Itävalta ja erityisesti Puola.

Myöhemmin lauantaina osumaa voivat ottaa myös esimerkiksi Romanian ja Ukrainan läntiset osat sekä Liettua.

– Matalapaine rajuilmoineen jää Suomen eteläpuolelle, joten vaikutukset eivät yllä meille missään muodossa, Mäntykannas sanoo.

Vielä sunnuntain puolella ukkoset ja rankkasateet voivat aiheuttaa vahinkoa Euroopan kaakkoisissa osissa, mutta tuhopotentiaali laskee idempänä Euroopassa.

Vielä alkuun hyvin kuumaa

Italian, Kreikan, Turkin, Balkanin niemimaan, Mustanmeren suunnalla lomailevien on syytä varautua tukalaan kuumuuteen viikonloppuna.

– Lämpötila kohoaa näillä alueilla laajalti 30 ja 40 asteen välille ja paikoin jopa 40 asteen yläpuolelle, Mäntykannas kertoo.

– Myös ensi viikolla tukala helle jatkuu alueella, joskin lämpötilat ovat aavistuksen verran laskusuunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat