Fiva palauttaa asuntolainojen lainakaton 90 prosenttiin – tavoitteena tukea asuntomarkkinoiden toimintaa koronakriisin keskellä

Omat rahat: Asuntolaina täytyy mitoittaa oikein 9:22
Katso video: Asiantuntijat kertovat, kuinka asuntolainan voi mitoittaa oikein

Finanssivalvonta palauttaa asuntolainojen lainakaton 90 prosenttiin muille kuin ensiasunnon ostajille.

Fiva kertoo haluavansa tukea asuntomarkkinoiden toimintaa, kun koronakriisi on muuttanut taloustilannetta.

– Nykyisessä koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on tärkeää tukea rahoituksen välittymistä reaalitalouteen. Kotitalouksiin sovellettavan enimmäisluototussuhteen palauttaminen perustasolle tukee osaltaan asuntomarkkinoiden toimivuutta, sanoo johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen tiedotteessa.

Asuntolainojen lainakatto on ollut 85 prosentissa Fivan kiristettyä vaatimuksiaan, jotta kotitaloudet eivät velkaantuisi liikaa. Fiva muistuttaa, että lainanottajien maksukyvyn huolellinen arviointi on edelleen asuntoluottoja myönnettäessä erityisen tärkeää.

Koronakriisin vaikutukset reaalitalouteen ovat merkittävät, Fiva painottaa. Epävarma taloustilanne on vähentänyt asuntokauppoja sekä kotitalouksille myönnettyjen uusien asuntolainojen määrää. Asuntomarkkinoilla ei ole nähtävissä ylikuumenemisen uhkaa.

Suuri velkaantuneisuus on rakenteellinen haavoittuvuus

Kotitalouksien suuri velkaantuneisuus on Fivan mukaan edelleen keskeinen rahoitusjärjestelmän rakenteellinen haavoittuvuus, jonka hallintaan tulee kiinnittää pidemmällä aikavälillä huomiota. Enimmäisluototussuhteen palauttamisella tuetaan taloutta akuutissa kriisissä.Fiva ei aseta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta pankeille ja muille luottolaitoksille lainakaton nostosta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat