Mainos

Finnair tilaa viisi uutta konetta

Finnair tilaa Euroopan-liikenteeseen viisi uutta Airbus-lentokonetta. Tilauksen arvo on listahinnoilla yli 400 miljoonaa euroa, mutta talousjohtaja Taneli Hassisen mukaan Finnair saa koneet käytännössä jonkin verran halvemmalla.

Koneet ovat Airbusin uutta siipiulokkeella varustettua A321-mallia, jota ei ole muilla yhtiöillä vielä käytössä. Finnairin mukaan uusi konetyyppi on entistä polttoainetehokkaampi ja tuottaa samalla myös vähemmän päästöjä.

Uudet koneet ovat 200-paikkaisia, ja niitä on tarkoitus käyttää ensisijaisesti lomaliikenteessä. Niiden kantama on yli 5000 kilometriä, joten Kanariansaarille voidaan lentää ilman välilaskua.

Finnair korvaa niillä neljä leasing-sopimuksin vuokrattua Boeing 757 -konetta, joilla lennetään lomalentoja. Hassisen mukaan niiden vuokrasopimukset päättyvät sopivasti vuosina 2013-14, jolloin uudet koneet on määrä saada käyttöön. Ensimmäinen "haineväkone" on tulossa Finnairille vuoden 2013 lopulla.

Rahoitus hoituu

Konehankinnan rahoitus ei Hassisen mukaan tuota vaikeuksia, vaikka Finnairin tulos kyntää tappiolla.

- Kassa-asemamme on hyvin vahva, ja käyttämättömiä luottolupauksia on noin 500 miljoonan euron edestä. Totta kai rahoittaisimme hankinnat mieluiten tulorahoituksella. Toivottavasti kevään aikana nähdyt merkit alan toimintaympäristön paranemisesta jatkuvat, Hassinen sanoi STT:lle.

Nyt päätetty tilaus korvaa vuosille 2012-2013 suunnitellut kaksi kaukoliikennekoneen tilausta. Finnair arvioi, että kaukoliikenteen mahdollisiin kasvutarpeisiin löytyy tarvittaessa koneita halvalla, kun muut lentoyhtiöt vähentävät kapasiteettiaan.

Boeingien vaihtaminen Airbuseihin auttaa Finnairia myös tehostamaan koneiden käyttöä, kun samat miehistöt voivat vastedes lentää niin kaukoliikenteen, Euroopan-liikenteen kuin lomaliikenteen lentoja.

Finnairin laivastossa on nyt 29 Airbus A320-konetta ja 12 kaukoliikenteen Airbus A330- ja A340-konetta, ja vuoden lopulla saadaan vielä yksi A330. Esimerkiksi kotimaanliikenteessä yhtiö käyttää myös Embraer-koneita.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.