Mainos

Finnair pahoitteli miljoonabonuksia: Olemme saaneet opetuksen

Lentoyhtiö Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas on pahoitellut tämänpäiväisessä yhtiökokouksessa julkisuuteen noussutta bonuskohua.

Finnair maksoi 18 johtajalleen vuosina 2009-11 yhteensä lähes 2,8 miljoonan euron lisäbonukset, jotta nämä pysyisivät yhtiön palveluksessa.

– Olemme saaneet opetuksen, että pelkkä lain mukaan toimiminen ei riitä, vaan pitää miettiä, miltä se näyttää ulkopuolisten silmin.

– Olen pahoillani osakkeenomistajille aiheutuneesta harmista. Olen vakuuttunut, että bonuksista päättänyt Finnairin hallitus toimi sääntöjen mukaan yhtiön etu mielessä, Sailas puolusteli Helsingin Messukeskuksessa pidettävässä yhtiökokouksessa.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala irtisanoi Finnairin hallituksesta pari viikkoa sitten ne henkilöt, jotka päättivät bonuksista. Hallituksessa sai jatkaa vain puheenjohtaja Sailas sekä Kemiran toimitusjohtaja Harri Kerminen.

Taxell puolusteli

Finnairin hallituksen entinen puheenjohtaja Christoffer Taxell puolustelee sitouttamisbonuksia. Taxell oli itse päättämässä bonuksista. Hänen mukaansa aloite bonuksien maksamisesta tuli hallitukselta, jotta uuden toimitusjohtajan Mika Vehviläisen ei tarvinnut tulla "tyhjään taloon".

Päätös bonuksista tehtiin vuonna 2009, kun entinen Finnairin toimitusjohtaja Jukka Hienonen irtisanoutui yhtiöstä palveluksesta vuoden 2009 elokuussa.

– Tietojeni mukaan monia johtajia houkuteltiin muualle. Sellaista riskiä ei mikään hallitus voi koskaan ottaa, Taxell puolusteli bonuksia.

Hänen mukaansa Vehviläisen saama, paljon kohua herättämä asuntoetu oli täysin normaali etuus toimitusjohtajalle. Hänen mukaansa Vehviläisen hankinta Finnairin palvelukseen, oli yksi parhaimmista, joissa Taxell on ollut mukana.

– Finnairin hallitus toimi omistajien ja työntekijöiden edun mukaisesti. Kriisitilanteessa pitää toimia nopeasti, Taxell selvitti.

Taxell on nyt on kuitenkin sitä mieltä, että Vehviläisen rekrytointipalkkio olisi "ehkä nykytiedon valossa pitänyt julkaista".

Summaa ei raportoitu, koska se maksettiin ennen Vehviläisen kauden alkamista eikä se ollut suuruudeltaan merkittävä. Vehviläiselle maksettiin 180 000 euron erillinen rekrytointipalkkio vuonna 2009.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.