Mainos

Finlandia Junior -palkinto Esko-Pekka Tiitiselle

Tämän vuoden Finlandia Junior -palkinnon saa Esko-Pekka Tiitinen nuortenkirjastaan Villapäät. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Tiitinen uskoo taideaineiden ja niitä nuorille opettavien voimaan elävässäkin elämässä.

- Taideaineiden opettajilla on suuri mahdollisuus antaa nuorille hengähdystauko kiireisessä ja tehokkuutta vaativassa maailmassa. Ja kukapa ei muistaisi opettajan kannustavaa lausetta, joskus yksi sana tai hymy kantaa elämän loppuun asti. Joskus taas lannistava ja vähättelevä lause jättää muistijäljen, joka voi purkautua väkivaltana.

- Mitä siis odotamme? Antakaa meille valinnaisaineeksi rakkaus. Älkää tehkö kuusivuotiaista teinejä ja teineistä aikuisia. Antakaa kaikkien olla oman ikäisiä. Koko lapsuuden eläneistä tulee myös tasapainoisia aikuisia.

Villapäät-kirjassa kannustavat opettajat saavat Timpan innostumaan musiikista niin, että tämä päättää perustaa kavereineen bändin.

Musiikkiharrastus vie bändiläiset myös draamataiteen ja yhteiskunnallisten asioiden äärelle. Levoton pulpetissa keikkuminen vähenee. Timpan ensirakkauskin etenee bändiharrastuksen myötä hellyttävälle seurusteluasteelle.

- Paitsi opettajat myös nuorten vanhemmat antavat kirjassa esimerkin siitä, että yhteistyöllä voi saavuttaa paljon. En halua, että yhtäkään nuorta äänestetään pois todellisesta ja väkevästä elämästä.

Tiitisen mielestä ihmisen - niin nuoren kuin aikuisenkin - on tärkeää huomata olevansa alituisesti kesken.

- Ilon vieressä on suru. Kokonaisuudessaan valon huomaa uskaltautuessaan tuntemaan kaikki tunteet.

Huumori huoltaa sydäntä

Tiitisellä (s. 1956) on vankka pohjatietämys niin kehityspsykologiasta kuin varhais- ja taidekasvatuksestakin, sillä hänellä on sekä lastentarhanopettajan että musiikkileikkikoulunopettajan koulutus.

Outokummussa asuva kirjailija ja kuvataiteilija on myös kolmen lapsen isä. Lapsista nuorimmainen Nikolai on tehnyt Villapäiden kansikuvan.

- Lapset yhdistävät ennakkoluulottomasti asioita tosiinsa ja löytävät uutta. Kirjoittaessani pyrin nousemaan lapsen tasolle. Haluan itsellenikin uteliasta mieltä, aivan kuin näkisin asiat ensimmäistä kertaa.

Timpan ja hänen sukat päässä soittavan bändinsä tarina on iloineen ja vastoinkäymisineen hyvin todenmakuinen. Kirjan pohjavire on hyvin humoristinen.

- Huumori huoltaa sydäntä, sanottiin ennen!

Ehdolla palkinnolle olivat Tiitisen kirjan ohella Tove Appelgrenin ja Salla Savolaisen Vesta-Linnea mieli mustana, Tuula Kallioniemen Karoliina ja noidutut tossut, Marja-Leena Lempisen Punainen lumme, Annika Lutherin Kirje maan ääriin sekä Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan Yökyöpelit.

Kirjasäätiön jakaman palkinnon saajasta päätti lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula.

Villapäät-romaanin on kustantanut Tammi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.