Mainos

Fennovoima: Laitossuunnitelman turvallisuuspuutteet tiedettiin

Fennovoiman mukaan Säteilyturvakeskuksen esiin nostamat turvallisuuspuutteet laitossuunnitelmassa olivat jo alun perin tiedossa.

Toimitusjohtaja Toni Hemmingin mukaan Fennovoima toimittaa täydennetyn laitossuunnitelman viranomaisille kesäkuun loppuun mennessä, jolloin yhtiön on jätettävä ydinvoimalan rakennuslupahakemus.  

Säteilyturvakeskus antoi keväällä Fennovoiman suunnitelmasta turvallisuusarvion, jonka mukaan se ei ole sellaisenaan suomalaisten turvallisuusmääräysten mukainen. Viranomainen kiinnitti huomiota muun muassa siihen, miten laitos on suojattu lentokoneen törmäyksen varalta.  

-Venäjällä laitos pitää suunnitella pienen lentokoneen törmäyksen kestäväksi, kun taas Suomessa suunnitelmat on oltava ison lentokoneen varalta, lisensiointipäällikkö Janne Liuko sanoi Fennovoiman tiedotustilaisuudessa.  

Hänen mukaansa on selvää, että laitossuunnitelmaan pitää tehdä muutoksia.  

Fennovoima on tähän mennessä toimittanut viranomaisille vasta toisen, venäläisen ydinvoimalan suunnitelmat. Hemmingin mukaan on normaali käytäntö, että lupaa haetaan ensin yleisemmän tason suunnitelmilla ja niitä täsmennetään myöhemmin.  

-Silloin kun tehdään alustavaa turvallisuusselvitystä pitää kuvattuna olla laitoksen yleinen toimintaperiaate. Se riittää, että annetaan referenssilaitos, joka voi olla esimerkiksi laitostoimittajan viimeksi rakentama.  

Fennovoiman pitää toimittaa perusteellinen laitossuunnitelma sekä tiedot ydinvoimahankkeen omistuksesta kesäkuun loppuun mennessä, jolloin yhtiö jättää rakennuslupahakemuksen.

Ydinvoimalupa raukeaa, jos kotimaisen ja EU-maista sekä Islannista, Liechtensteinista, Norjasta tai Sveitsistä tulevan omistuksen osuus ydinvoimahankkeessa on alle 60 prosenttia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.