Fennovoima-hanke jäähyllä - ministeri Rehn: Migritin taustoissa Venäjä-kytköksiä

Rehn: Migrit-yhtiön taustoissa Venäjä-kytköksiä 3:03

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan Migrit-yhtiön avulla Fennovoima ei täytä riittävää kotimaisuusastetta eduskunnan päätöksen mukaisesti.

Rehn kommentoi asiaa SuomiAreena-tapahtumassa Porissa. 

Työ- ja elinkeinoministeriössä tehtyjen selvitysten ja saatujen tietojen perusteella ei ole voitu riittävästi varmistua siitä, että määräysvalta Migrit Solarna Energija -yhtiössä olisi tosiasiallisesti tahoilla, joiden asuin- tai kotipaikka on EU:n tai EFTA-maiden alueella.

Nyt tehdyn selvityksen jälkeen asia siirtyy elinkeinoministerin harkittavaksi. 

Rehn kertoo vievänsä asian nyt Valtioneuvoston istuntoon, joka on aikataulun mukaan 6. elokuuta.

-Tässä välissä Fortum voi osallistua hankkeeseen. Olemme olleet Fortumin kanssa yhteyksissä, mutta asia on yritysten välinen.

Rehnin mukaan taustojen selvityksessä näytti siltä, että varsinkin rahoituksen suhteen tie vei venäläisille tahoille.

- Selvitykset ovat julkisia, Rehn sanoi.

Ministeriö pyysi Fennovoimalta heinäkuun alussa lisäselvitystä sen jälkeen, kun Fennovoima oli 30.6.2015 toimittanut Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalaitosyksikön rakentamislupahakemuksen kanssa vaaditun omistajuusselvityksen, jossa se ilmoitti Migritin Fennovoiman pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaaksi.

Migit olisi välillisesti omistanut lähes yhdeksän prosenttia Fennovoimasta.

Fennovoiman omistajuusselvityksen tarkoituksena oli osoittaa, että vähintään 60 prosentin tosiasiallinen omistajuus yhtiöstä on toimijoilla, joiden asuin- tai kotipaikka on EU- tai EFTA-valtiossa.

Omistajuusedellytys sisältyi valtioneuvoston tekemään Fennovoiman periaatepäätöksen täydennykseen, jonka eduskunta vahvisti joulukuussa 2014.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi tietoja yhtiöstä eri viranomaistahoilta sekä Suomessa että Kroatiassa ja teetti siitä lisäksi selvityksen Ernst & Young yhtiöllä.

Työ- ja elinkeinoministeriö on konsultoinut asiassa oikeuskanslerinvirastoa, ja tulkinnan mukaan rakentamislupahakemukseen liittyvä prosessi on auki siihen saakka, kunnes asia menee valtioneuvoston käsittelyyn.

Nettisuorien avulla pysyy kärryillä lavojen tapahtumista, vaikka ei paikalle pääsisikään.

MTV.fi:ssä ja MTV Katsomossa on seurattavissa neljä suoraa SuomiAreena-lähetystä pitkin päivää Porista. 


SuomiAreena Special 1:30:06

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat