FC Haka voitti Suomen cupin

FC Haka voitti jalkapallon Suomen cupin päihittämällä Helsingissä lauantaina pelatussa loppuottelussa Turun Palloseuran maalein 4-1.

Kulmapotkun jälkitilanteesta syntyneessä Hakan avausmaalissa Valeri Popovitch laukoi pallon ylähirteen, josta se pomppasi maaliviivan sisäpuolelle ja edelleen ulos maalista. Tilanne aiheutti hetkellistä hämmennystä, mutta osuma hyväksyttiin avustavan erotuomarin vahvistettua pallon ylittäneen maaliviivan. Hakan toisessa maalissa Cheyne Fowler jatkoi suoraan ilmasta Popovitchin antaman vapaapotkun verkon perukoille.

3-0-maali syntyi Mikko Innasen komealla laukauksella. Mikko Manninen pääsi katkaisemaan TPS-pelaajan syötön ja jatkoi pallon vapaana olleelle Innaselle.

TPS:n Jarno Auremaa iski kymmenen minuuttia ennen loppua sähäkällä laukauksella 3-1-maalin, mutta loppuhetkillä Haka pääsi juhlimaan jo neljännen kerran, kun Jarno Mattila päätti Popovitchin järjestelemän tilanteen maaliin.

Popovitch jatkoi siitä, mihin jäi edellisellä kerralla Hakan voittaessa Suomen cupin TPS:ää vastaan 1997. Tuolloin Hakan hyökkäyspelin dynamo viimeisteli voittomaalin jatkoajalla.
- Ainakin tarkoitus oli sama. Hienoa saada avausmaali ensimmäisen jakson loppuun, se ratkaisi mielestäni tämän pelin. TPS joutui avaamaan toisella jaksolla peliä ja pystyimme hyödyntämään sen, Popovitch sanoi.

Cup-titteli oli Valkeakosken Hakan historian 12:s. Haka lunasti cup-voitolla paikan ensi kauden Uefa-cupin karsintoihin.

Hakalla maalipaikkoja riitti tuhlattavaksi, kun Popovitch haki nöyrästi palloja keskikentältä ja löysi oivalluksillaan jatkuvasti vapaan miehen.

- Tiukka ensimmäinen jakso, joten oli pakko näyttää parasta osaamista. Mahtava fiilis ja loistava päätös kaudelle, Popovitch mietti.

Eurocup-otteluiden putki saa jatkoa

Neljänneksi päättyneellä kaudella liigassa jääneen Hakan päävalmentaja Olli Huttunen halusi nostaa hattua koko joukkueelle seurahistorian 12. cup-voiton varmistuttua.

- Maalissa (Mikko) Vilmunen pelasi erinomaisen ottelun ja piti huipputorjunnoilla meitä pelissä mukana. Pelaajien roolit ovat selvillä ja jokainen pelaaja tietää kentällä, mitä kaveri vieressä tekee, Huttunen pohti.

Huttusen mukaan Haka jatkoi toisella jaksolla erityisen vahvaa syysvirettään. Joukkue onkin voittanut 14 viime ottelusta peräti 11.

- Toisella jaksolla pelasimme vastatuuleen, joten päätimme puoliajalla prässätä ylhäältä. Toisen jakson ensimmäinen puolisko oli hienoa pelaamista. Tuli niitä hyviä juoksuja ja pallonriistoja, hän lisäsi.

Haka on pelannut eurokentillä yhtäjaksoisesti kaudesta 1998 lähtien ja cup-mestaruuden myötä joukkue taistelee kansainvälisillä kentillä myös ensi kesänä.

- Imagollisesti tärkeä asia sponsorien kannalta ja myös taloudellisesti merkittävä seikka pelaajabudjetin kannalta. Pelaajat haluavat pelata niitä pelejä ja se on hienoa myös valmentajan näkökulmasta.

TPS altavastaajana alusta pitäen

TPS:n päävalmentaja Kari Ukkonen myönsi, että joukkue ei ollut aivan parhaimmillaan. Eritoten Ady yritti keskikentällä turhan usein kikkailla yksin läpi Hakan puolustusmuurin.

- Ehkä osalla pelaajista oli liikaa otteluita alla ja toisilla taas liian vähän. Haka sai hyvän otteen pelistä jo alussa, mutta kyllä me kaaduttiin saappaat jalassa, Ukkonen totesi.

Haka kuittasi cupin voitosta 25 000 euroa, kun taas TPS:n oli tyytyminen 8 000 euroon.

Suomen cup, loppuottelu:

TPS-Haka 1-4 (0-1)

40. Valeri Popovitsh, 50. Cheyne Fowler 0-2, 59. Mikko Innanen 0-3, 83. Jarno Auremaa 1-3, 90. Jarno Mattila 1-4.

Yleisöä: 2130.

TPS: Jani Tuomala, Jussi Nuorela, Petri Leino, Ady, Jarno Heinikangas, Marco Casagrande (59. Jani Virtanen), Walter Surraco, Jukka-Pekka Tuomanen (v), Mikko Hyyrynen (56. Jarno Auremaa), Mika Helin (73. Jussi Haijanen), Sami Rähmönen.

Haka: Mikko Vilmunen, Juuso Kangaskorpi, Jarkko Okkonen, Juha Pasoja, Mikko Innanen (v, 90. Janne Salli), Jani Kauppila, Mikko Manninen (71. Lasse Karjalainen), Mika Nenonen, Valeri Popovits, Toni Lehtinen (87. Jarno Mattila), Cheyne Fowler (v).

Pikkufinaali:

JJK-City Stars 6-1 (1-1)

21. Teemu Toukonen rp. 0-1, 42. Juha Veijonen 1-1, 64. Jarmo Häkkinen 2-1, 74. Aki Katajamäki 3-1, 79. Katajamäki 4-1, 85. Zakaria Abahassine 5-1, 89. Katajamäki 6-1.

Erotuomari: Vesa Hätilä.

Yleisöä: 132.

JJK: Matti Salkojärvi, Juha Veijonen, Lassi Lehtonen, Jarmo Häkkinen, Miikka Järvenpää, Antti Tolvanen (46. Hannu Sompinmäki), Juha-Matti Häkkinen, Jiri Kelonen (56. Zakaria Abahassine), Aki Katajamäki, Sami Abahassine, Tommi Kari (81. Jesse Argillander).

City Stars: Tom Hellqvist, Olli Karjalainen, Dimitri Kovalenko, Mika Motturi, Jarno Järvinen, Pekka Kemppainen, Teemu Toukonen (69. Jouni Laitinen), Samu Mandelin, Harri Kauppinen (83. Camilio Braz), Pekka Pyykkö (69. Esko Peltonen), Markus Hietala.