Fanit vaativat ammattilaisraatien poistamista Euroviisuista – vetoomus kerännyt lyhyessä ajassa tuhansia allekirjoituksia

Käärijä palasi tapaamaan Helsinki-Vantaalle vastaan saapunutta väkijoukkoa – katso, miten hurjalta se näytti! 4:52
Käärijä palasi tapaamaan Helsinki-Vantaalle vastaan saapunutta väkijoukkoa – katso, miten hurjalta se näytti!

Viisufanien mitta täyttyi, ja nyt vaaditaan ammattilaisraatien poistamista Euroviisuista.

Lauantain jännittävä euroviisufinaali päättyi ammattilaisraadeilta suuren pistesaaliin keränneen Ruotsin Loreenin voittoon, kun taas heittämällä eniten yleisöääniä kahminut Suomen edustaja Käärijä sijoittui toiseksi.

Viisufinaalin jälkeen muun muassa sosiaalisessa mediassa on soimattu ja kyseenalaistettu Euroviisujen ammattilaisraateja sekä niiden merkitystä ja painoarvoa kilpailun voittajan ratkaisemisessa. Moni on kokenut Ruotsin voiton olleen epäoikeudenmukainen, sillä Käärijä oli äänten perusteella yleisön kiistaton suosikki.

Nyt Change.org -verkkosivustolle on jätetty vetoomus, jossa vaaditaan ammattilaisraatien poistamista Euroviisuista.

– Me, Euroviisujen omistautuneet fanit ja kannattajat, olemme syvästi huolissamme äänestysjärjestelmän viimeaikaisista ristiriidoista, jotka ovat vaarantaneet kilpailun oikeudenmukaisuuden ja rehellisyyden. Vuonna 2023 tulokset järkyttivät Euroviisuyhteisöä, kun Ruotsi nousi voittajaksi yksinomaan ammattilaisraatien pisteiden perusteella, vaikka Suomi sai merkittävän pistemäärän yleisöltä, vetoomuksessa lukee.

Vetoomuksen mukaan viime lauantain viisufinaalin lopputulema alleviivaa tarvetta muuttaa Euroviisujen äänestysjärjestelmää, jotta tulokset kuvastaisivat yleisön todellista mielipidettä.

Vetoomuksen alullepanijat sekä sen allekirjoittajat uskovat, että kansalaisten äänen tulee olla ensiarvoisen tärkeä määritettäessä Euroviisujen voittajaa. Tätä perustellaan vetoomuksessa sillä, että Euroviisujen alkuperäinen tarkoitus oli juhlistaa "katsojien monimuotoisuutta ja musiikillisia mieltymyksiä kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolella".

Vetoomuksessa Euroviisuihin vaaditaan avoimuutta, vastuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta ja kehotetaan "järjestäjiä ja asianomaisia ​​viranomaisia ​​tutkimaan perusteellisesti äänestyserot ja ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi".

– Tämä voisi sisältää täytäntöönpanotoimenpiteitä, kuten tuomariston äänten painoarvon säätämistä, jotta ne eivät jättäisi yleisöäänestystä varjoonsa, tai jopa harkita järjestelmää, jossa vain yleisöäänet ratkaisisvat lopullisen tuloksen, vetoomuksessa esitetään.

Vetoomus on kerännyt maanantai-iltaan mennessä jo yli 12 000 allekirjoitusta.

Lue myös:

    Uusimmat