F1-lehdistökatsaus: Räikkösen saatava sopimus, Bottas odottelee Red Bull -kuskien takia?

Mercedeksen tiukentunut ote formula ykkösten MM-sarjasta, Lewis Hamiltonin häikäisevä viikonloppu ja suomalaiskuskien jatkosopimukset puhuttivat kansainvälistä lehdistöä Britannian GP:n jälkeen.

Hamilton tyhjensi pöydän pelimerkeistä lyömällä lauantaina tauluun paalupaikka-ajan puolen sekunnin erolla Ferrarin Kimi Räikköseen ja kiitämällä sen jälkeen kaksoisvoittoon tallikaverinsa Valtteri Bottaksen kanssa. Ferrarin kokemat rengasrikot nostivat yhdeksännestä ruudusta startanneen Bottaksen lopulta Räikkösen edelle kakkoseksi.

Seitsemänneksi jätetty Sebastian Vettel johtaa kuljettajien MM-sarjaa yhä pisteellä ennen Hamiltonia eikä Mercedeksen 55 pisteen johto valmistajien MM-sarjassakaan tunnu kauden puolivälissä mahdottomalta, mutta kesän aikana saksalaistiimin eduksi kääntynyt trendi huolestuttaa Italiassa.

– Viimeisessä neljässä kisassa Vettel on saanut 48 pistettä, Hamilton 72 ja Bottas 78. Tämän lisäksi Ferrari on saavuttanut Kanadassa, Azerbaidzhanissa, Itävallassa ja Britanniassa 79 pistettä Mercedeksen 151 vastaan, ynnää Motorsport.comin italiankielisen sivuston toimittaja Roberto Chinchero.

– Kiivettyään vuorelle viime talvena, orilla on taas mäki edessään, mutta Lewis Hamiltonissa on pidättelemistä Unkarissakin, koska hän on voittanut sielläkin viisi kertaa, Chinchero jatkaa.

Mercedeksen nousua MM-taiston ennakkosuosikiksi on jo väläytelty kesän mittaan, mutta Silverstonen kisan jälkeen asetelmasta ei ole enää pienintäkään epäilystä. BBC:n Andrew Bensonin mukaan käänne tapahtui Ferrarin dominoiman Monacon GP:n jälkeen. Hopeanuoli aloitti siitä hyökkäyksen, joka on ollut Ferrarille musertava.

– Mercedeksellä oli kauden neljässä ensimmäisessä kisassa 0,141 sekunnin suorituskykyetu Ferrariin. Nyt tuo lukema on 0,296. Ja kun otetaan erilleen neljä Monacon jälkeen ajettua kisaa, se on hulppeat 0,530 sekuntia, Benson kertoo.

– Jos tuo trendi jatkuu Unkarissa, Ferrarilla on ongelma, Benson lisää.

Räikkönen taas kiinni jatkosopimuksessa

Sen lisäksi, että viikonloppu kiillotti entisestään Lewis Hamiltonin ja Mercedeksen kilpeä, se kohensi myös Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen tilannetta ensi kauden tallipaikkoja jaettaessa. Kumpikin suomalaiskuski ajaa nyt jatkosopimustensa eteen, ja varsinkin Bottaksen kohdalla jatko alkaa olla jo tallipomo Toto Wolffinkin mukaan vähitellen taputeltu.

BBC:n Benson uskoo Wolffin antavan Bottaksen odottaa lähinnä siitä syystä, että vuoden 2018 jälkeen kuskimarkkinoilla saattaa tapahtua liikahtelua varsinkin Red Bullin kuljettajien osalta, joten suomalaisen havitteleman pitemmän jatkosopimuksen kohdalla katseen on oltava ensi vuotta pitemmällä.

Daniel Ricciardon vapautuminen vuoden 2018 lopussa ja Max Verstappenin silloin tai vuoden 2019 jälkeen loppuva sopimus (riippuen joistain purkupykälistä) saavat Wolffin pitämään tuumaustaukoa Bottaksen sopimuksen jatkamisen kanssa, Benson näkee.

Räikkösen tilanne on edelleen monimutkaisempi, mutta suomalaisen vahva isku aika-ajojen kakkossijalla ja Vetteliltä karkuun ajaminen kisassa kirvoittivat jälleen kehuja italialaismediassa. Vain lopussa tullut renkaan hajoaminen sulatti Ferrari-kuskin liki täydellistä viikonloppua.

– Meidän täytyy antaa Kimille kunnon sopimus: hän oli koko ajan enemmän ja enemmän ”Sebiä” loistavampi Englannissa, mutta suuri epäonni vei häneltä omiakin meriittejä pois, kommentoi arvosanan yhdeksän Räikköselle antanut Giorgio Terruzzi.

– Räikkönen onnistui saamaan jalkansa palkintopallille ja pelasti sillä ainakin henkilökohtaista vakautta Maranellon vuoden huonoimpana sunnuntaina, komppaa Sport Mediasetin Luca Budel.

Italian Sky Sports yltyi antamaan Hamiltonin lisäksi myös Bottakselle viikonlopusta täyden kympin. Räikkönen palkittiin ysillä.

– Monacon ohella kauden paras viikonloppu. Hän (Räikkönen) vastasi tällä tavalla saamaansa kritiikkiin ja pääsi vaikeuksien kautta palkintopallille, mutta voitti samalla jatkon kaudelle 2018, toimittaja Carlo Vanzini uskoo.

Loma-Lewisista kreikkalaiseksi salamaksi

Brittilehdistö piikitteli Hamiltonia täydellisestä viikonlopusta huolimatta vielä kisan jälkeenkin. Hän oli jättänyt keskiviikkona Lontoossa järjestetyn megatapahtuman väliin Kreikan-lomansa takia, mikä suututti niin fanit, lehdistön kuin F1-sarjan omistajatkin. The Sun -lehti ärsytti Hamiltonia lehdistötilaisuudessa utelemalla, aikooko tämä valmistautua seuraavaksi Unkarin kisaan Disneylandissa.

Daily Expressin Richard Tanner viittasi maanantaiaamuna Hamiltonin ilmeisen onnistuneeseen rantalomaan otsikoimalla kolumninsa: ”Hamilton is Greece lightning” eli lausuttuna rasvatusta salamasta tuleekin kreikkalainen salama.

– Hän puolusteli matkaansa sanomalla, että teki sen varmistaakseen olevansa parhaassa mahdollisessa fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa, ja kuka voi väittää vastaan hänen virheettömän esityksensä jälkeen? Tanner kirjoittaa.

Lontoon buuasten sijaan Hamilton nautti täysin siemauksin Silverstonen grand slamistaan ja hullaantui voittonsa jälkeen syöksymään yleisön sekaan haltioituneiden käsien kannateltavaksi. Yli 137 000 katsojan tapahtumassa ei tämän jälkeen vastalauseita kuultu.

Myös italialais- ja saksalaislehdistössä oltiin täysin myytyjä Hamiltonin esityksen edessä. Italiasta voittaja sai arvosanaksi pelkkiä kymppejä ja häntä kuvailtiin ylistävillä nimillä, kuten Hänen majesteettinsa tai sir Lewis.

– Kun hän on oikeassa moodissa, mitään ei ole tehtävissä eikä häntä voi lyödä, tiivistää Carlo Vanzini.

Lue myös:

    Uusimmat