F1-lehdistökatsaus: Räikkönen ujosteli Ihmepojan peesissä?

Max Verstappenin sensaatiomainen ykköstila formula ykkösten nuorimpana GP-voittajana nousi pääuutiseksi kansainvälisessä F1-mediassa.

18 vuoden ja 228 päivän ikäisenä uransa ensimmäisen voiton napannut Verstappen nousi korkeimmalle korokkeelle, kun hän onnistui pitämään Ferrarin Kimi Räikkösen ja Sebastian Vettelin takanaan lopun taistelussa. Saavutus jätti varjoonsa alussa tapahtuneen kärkitalli Mercedeksen keskinäisen kolarin, joka aiheutti Nico Rosbergin ja Lewis Hamiltonin keskeytykset.

Verstappenin kotimaassa Hollannissa juhlistettiin antaumuksella maan ensimmäistä F1-osakilpailuvoittoa. Nuorukainen sai onnittelut pääministeriltä ja lehtien etusivut olivat täynnä kuvia ykköskorokkeella juhlivasta Maxista.

NRC Handelsbladin Harry Meijer kirjoitti kolumnissaan Verstappenin olevan vielä kaukana äärirajoistaan. Seuraavaa ihmetekoa odotetaan jo kahden viikon päästä, kun hollantilainen pääsee ajamaan Red Bullin sulavalinjaiselle autolle erinomaisesti sopivalla Monacon katuradalla.

Saksalainen Bild-lehti julisti etusivullaan Verstappenin olevan ”Huomisen maailmanmestari”. Ranskalainen urheilulehti L’Equipe puolestaan otsikoi pääuutisensa ytimekkäästi sanalla ”Ihmelapsi”. Myös brittilehti The Telegraphin Daniel Johnson ylistää nuoren miehen suoritusta.

– Mikä tähti Max Verstappen onkaan. Hän pidätteli Kimi Räikköstä yli 20 kierrosta ja voitti kisan vain 18-vuotiaana. Se on lähes uskomatonta ja vielä Red Bull -debyytissään. Hollantilainen ajoi itsevarmasti ja rauhallisesti kisan läpi. Hän on ilman muuta tulevaisuuden maailmanmestari.

Mersu-kuskit sovussa vai yhä kauempana toisistaan?

Eturivistä startanneiden Mercedes-kuskien kolarointi päästi Räikkösen nousemaan MM-sarjassa Hamiltonin ohi toiseksi ja myös valmistajien pisteissä Ferrari on enää 48 pisteen päässä pysäyttämättömänä pidetystä saksalaistallista. Brittiläisen The Times piti keskeytystä rikkonaisen alun kaudelleen saaneen Hamiltonin uutena pohjakosketuksena.

Vain puheenjohtaja Niki Lauda kohdisti syyttelynsä Hamiltoniin, mutta muu Mercedeksen väki vältti visusti tuomitsemasta kumpaakaan.

– He päätyivät kiinni soraan, missä Hamilton kiehui ja Rosberg höyrysi. Hamilton heitti rattinsa ja kumpikin lähti kauas toisistaan. He marssivat Mercedeksen tiloihin vielä kypärät päässään peittääkseen tunteensa, The Timesin Kevin Eason kuvailee tilannetta.

– Tuntuu naurettavalta sanoa, mutta Hamilton ja Rosberg ovat tulleet tällä kaudella melko hyvin toimeen keskenään. He puhuvat toisilleen perjantain kuskipalavereissa ja ovat olleet aika kohteliaita toisilleen. Mutta se osoittaa vain, että he ovat yhden hetken päässä katkerasta riidasta, Telegraphin Johnson lisää.

Saksalaisen Die Weltin Simon Pausch kuitenkin näkee, että Mercedes-kaksikko on kauempana toisistaan kuin aikoihin. Hän kertoo, että talli erotti kuskit kauas toisistaan rauhoittumaan ennen median eteen astumista.

– Heidän lausuntonsa oli hyvin koordinoituja. Rivien välistä kumpikin teki selviä syytöksiä. Heidän kahden välinen kuilunsa on syvempi kuin koskaan, Pausch väittää.

Ferrari ampui ohi tyhjästä maalista

Italiassa tuskailtiin Ferrarin hukattua tilaisuutta viedä maksimipisteet, kun Mercedes on kerrankin poissa pelistä.

– Käsken kaikkia laittamaan samppanjat takaisin kylmään tuplapodiumista huolimatta. Tässä ei ole ainakaan minun mielestäni mitään juhlittavaa. Ferrari on kahden vuoden ajan jahdannut Mercedestä epätoivoisesti. Ja kun tulee se päivä, jolloin Mercedes tekee itsemurhan, Red Bull voittaa, arvostelee La Repubblican Marco Mensurati.

La Gazzetta dello Sport viittasi otsikossaan jalkapalloon toteamalla Ferrarin hukanneen maalipaikan tyhjään maaliin. Pitkään Verstappenin perässä roikkunut Räikkönen sai sekä toruja että puolustuspuheenvuoroja.

– Jää mysteeriksi, miksi Räikkönen ei koskaan yrittänyt ohittaa häntä, vaikka ylitti maaliviivan 19 kertaa sekunnin erolla Verstappeniin. Hänen ujouttaan vai johtuiko se SF15-H:n (Ferrarin auton) rajallisuudesta? kysyy Gazzettan Pino Allievi.

– Rehellisesti sanottuna Räikkönen oli mainio ja hän on nyt toisena MM-sarjassa. Terveisiä arvostelijoille, joille tarjoan väitteen: toisen Verstappenin hän olisi ohittanut, toteaa Leo Turrini, joka viittaa lauseella Maxin isään Jos Verstappeniin. Tämä oli urallaan ylimmillään kolmannella palkintokorokkeella.

– Ilman Hopeanuolia formula ykkösistä tuli taas fantastinen show! Sääli, että he tulevat takaisin Monte Carlossa, Turrini vitsailee Mercedeksestä.

Lue myös:

    Uusimmat