F1-lehdistökatsaus: Italiasta todella rajua tekstiä Kanadan GP:n kohupäätöksestä – Sebastian Vettelin niskaan painava likapyykki

1:09
Videolla Kanadan GP:n kohutuin tapaus.

Sebastian Vettelin ja Lewis Hamiltonin kohutilanne oli ylivoimaisesti suurin puheenaihe Kanadan GP:n jäljiltä kansainvälisessä F1-lehdistössä.

Tapaus nähtiin sunnuntain kisan 48. kierroksella, kun kisaa johtanut Ferrarin saksalaiskuski Vettel lipesi ruohikolle. Vettel palasi radalle suoraan ajolinjalle, minkä myötä kisassa toisena ollut Mercedes-kuski Hamilton joutui väistämään saksalaista.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n tuomaristo lätkäisi Vettelille viiden sekunnin aikarangaistuksen, joka pudotti hänet lopulta ykköspaikalta toiseksi.

Rangaistusta käsiteltiin kovin sanoin muun muassa Italiassa.

Kokosimme yhteen puheenvuoroja ja näkemyksiä Euroopan eri F1-medioista:

Gian Carlo Minardi, Minardi.it

– Näimme kahden upean kuskin taiston. Minua ei huoleta se, että Vettel menetti pisteitä, vaan se, että tämmöiset päätökset pilaavat F1-sarjan uskottavuuden. Tämmöiset tappavat moottoriurheilun.

Alberto Sabbatini

– Voisi olettaa, että asiantuntijat odottaisivat edes kisan loppuun, jotta he kuulisivat kuljettajien näkemykset ja perustelut. Nyt tuo hoidettiin ikään kuin niin, että syytetyllä ei ollut saumaa puolustaa itseään!!

Leo Turrini, quotidiano.net

– Tämä on se, miten F1:set tapetaan. En ymmärrä, että mitä Vettel olisi voinut tehdä tuossa tilanteessa. Kadota radalta? Mitä Jean Todt (FIA:n presidentti) ja hänen joukot haluavat? Pitää ihmiset pois kilpailemisen parista? Tehdä kisoista jotain näytösnumeroita festivaalien keskelle?

Luca Budel, Sportmediaseti.it

– Aivan naurettava päätös syö uskottavuutta, mutta samalla se kertoo siitä poliittisesta tilanteesta, missä Ferrari on. Italialaistallin voima on heikoimmillaan koko F1-historian aikana, Budel linjasi jämäkästi.

Kohutapaus jakoi kuitenkin mielipiteitä. Italialaistoimittajan Maurizio Voltini viittasi F1-sääntöjen kohtaan 27.3, jossa puhutaan radalle paluusta.

– Sori, mutta rangaistus on selviö, Voltini totesi.

– Lajissa on säännöt ja niiden mukaan Vetteliä piti rangaista. Itse tavasta ja päätöksestä voi keskustella lopullisesti, mutta onko sille tarvetta? Aina on helppo luoda kaverisuhteita, mutta joskus on parempi katsoa vain eteenpäin, Gazzetta dello Sportin toimittaja Gianluca Gasperini mietti.

Corriere della Seran toimittaja Giorgio Terruzzi latasi hyvin tylyn tiivistyksen sunnuntain kisan kohukäänteestä.

– F1 teki itsemurhan Montrealissa.

Käänteen todellinen tausta?

Muun muassa Iso-Britanniassa keskityttiin tapauksen taustan purkuun ja siihen, mistä dramatiikka lähti muovautumaan.

Andrew Benson, BBC

– Aina voi väitellä, että olisiko tuosta pitänyt antaa rangaistus vai ei. Loppupeleissä selvää on se, että tätä tilannetta ei olisi tullut, mikäli Vettel ei olisi tehnyt taas virhettä paineen alla. Vaikka Ferrari pystyisi kehittämään autoaan niin, että se voi haastaa Mercedeksen joka kisassa, Vettel ei voi odottaa voittavansa vastustajiaan, jos hän ei pysty vähentämään noita virheitä.

Edd Straw, Autosport

– Tuomarit tekivät täysin oikein, jos tilannetta katsoo paperilla. F1:n on pakko antaa lisää tilaa tämmöisiin päätöksiin, koska se, miltä lopputulos näyttää ulospäin, on oltava merkittävässä asemassa. Mutta fakta on se, että Vettel ei ole valmis käsittelemään Hamiltonin antamaa painetta. Ja kun Vettel rauhoittuu, hänen on kohdattava tämä ankara todellisuus.

Phillip Horton, Motorsport-Week

– Tämä oli F1:lle dramaattisten otsikoiden kilpailu, negatiivisten heijastuessa positiivisten edelle. Tapahtumien katalysaattori oli kuitenkin Vettel ja hänen jälleen uusi virhe. Hän mokasi kriittisellä hetkellä. Silti, mitä tästä voidaan ottaa opiksi, on se, että FIA:n pitää miettiä riskiä, jossa fanit ajautuvat pois television ääreltä, Horton pyöritteli.

Italiasta lyötiin myös hyvin ytimekäs, suorastaan ironinen summaus kisan lopputulokselle.

– Tämä on kuin lumottu kausi Ferrarille, joka onnistui häviämään, vaikka se voitti, Gazzetta dello Sportin Andrea Cremonesi letkautti. 

Videolla C Moren F1-studion Kanadan GP:n summaus:

11:08

Videolla Valtteri Bottaksen kisa-analyysi:

3:08

Videolla Kimi Räikkösen kisa-analyysi:

2:13

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja