F1-jätti Mercedes väläyttelee oikeustoimilla FIA:aa kohtaan – Lewis Hamiltonilta raju kommentti

Mercedes harkitsee jopa oikeustoimia F1:n tämän viikon ruman saagan perusteella.

Kansainvälinen autoliitto FIA aloitti alkuviikosta tutkinnan, joka kohdistui Mercedeksen tallipäällikköön Toto Wolffiin ja tämän vaimoon Susie Wolffiin.

Wolffit joutuivat syytösten kohteiksi, kun nimettömänä pysyneet tallipomot olivat Business F1 -lehden tietojen mukaan huolissaan siitä, että Toto Wolff (Mercedeksen tallipäällikkö) ja Susie Wolff (Formula One Groupin alaisuudessa toimivan F1 Academyn johtaja) jakaisivat luottamuksellisia tietoja sarjan kaupallisia oikeuksia hallinoivan F1G:n ja sen omistavan Liberty Median suuntaan. Sama huoli kohdistui myös siihen, että Toto Wolffilla olisi vaimonsa kautta pääsy F1-johtoportaaseen liittyviin luottamuksellisiin tietoihin. 

F1 Businessin mukaan tallipomot olisivat raportoineet huolistaan FIA:n presidentille Mohammed Ben Sulayemille, minkä myötä FIA otti tapauksen tutkintaan.

Kaikki muut F1-tallit nostivat kuitenkin kätensä ylös tapauksen suhteen. Mercedes jyrähti, Susie Wolff ihmetteli ja kuinka kävikään?

FIA päätti ”lopettaa” tutkimukset vain pari päivää sen jälkeen, kun asia oli tullut ilmi. 

Kaikki hyvin formulamaailmassa? Ei todellakaan.

Mercedes julkaisi perjantaina tiedotteen, jonka mukaan sen asianajajat käyvät ”aktiivista keskustelua FIA:n kanssa”. Mercedeksen mukaan se haluaa saada täyden kuvan siitä, mitä asiassa tapahtui ja miksi. Mercedes vetoaa myös siihen, että se saattaa viedä asian oikeuteen. 

Käytännössä Mercedeksen julkitulo tarkoittaa sitä, että se vaatii FIA:lta täyttä anteeksipyyntöä ja sitä, että kansainvälisen autoliiton pitää pystyä todistamaan, ettei se yrittänyt vahingoittaa Mercedeksen tai Wolffien julkikuvaa.

Naisille suunnatun F1 Academyn johtaja Susie Wolff julkaisi oman tiedotteensa, jossa hän kuvaili FIA:n tämän viikon toimia ”täysin riittämättömiksi”. 

– Asia pitää käydä läpi perin pohjin, jotta selviää, että kuka johti tätä likakampanjaa ja kuka ohjasi mediaa harhaan, Wolff kirjoitti.

Susie Wolffin mukaan yksikään FIA:n edustajista ei puhunut hänelle suoraan asian yhteydessä.

Tapaus on uusin tahra FIA:n nykyisen presidentin Mohammed Ben Sulayemin kilvessä. BBC:n mukaan useat kokeneet F1-toimijat epäilevät Ben Sulayemin harkintakykyä.

BBC:n mukaan yksi kokenut F1-toimija kuvaili tuoretta Wolff-tapausta FIA:n ja Ben Sulayemin kannalta ”omaksi maaliksi”. Toinen viittasi siihen, että tapaus ”voi olla lopun alkua” Ben Sulayemin presidenttikaudella.

BBC väittää, että FIA ei ollut lainkaan yhteydessä Mercedekseen, Wolffin perheeseen tai F1-sarjaan ennen kuin se ilmoitti aloittavansa tutkinnan asiassa. 

– Kiista heikentää entisestään F1:n ja FIA:n välejä. Sekä FIA:n sisällä että F1:ssä ollaan hyvin huolissaan Ben Sulayemin johtamistyylistä, BBC:n toimittaja Andrew Benson toteaa.

Ben Sulayem ilmoitti helmikuussa vetäytyvänsä syrjemmälle F1:n suhteen. Useat tallit ovat kuitenkin kokeneet niin, että emiraatti on ollut vaikuttamassa useissa kiistanalaisissa F1-päätöksissä.

Näihin lukeutuu muun muassa tapaus, missä kansainvälinen autoliitto FIA otti toistamiseen tutkintaan Lewis Hamiltonin Qatarin GP:n tapauksen, missä hän käveli keskeytyksensä jälkeen radan yli. FIA kutsui myös Ferrarin tallipäällikön Frederic Vasseurin ja Mercedeksen tallipäällikön Toto Wolffin tuomariston eteen Abu Dhabin viimeisessä kisassa, kun he olivat ”kiroilleet” lehdistötilaisuudessa.

Mercedeksen F1-tähti Hamilton otti sangen rajusti kantaa FIA:n toimintaan tuoreen Wolff-saagan jäljiltä.

– Yritämme jatkuvasti kehittää lajin monimuotoisuutta (kenelle suunnattu ja niin edelleen). Vaikuttaa siltä, että joka kerta kun yritämme ottaa askeleen eteenpäin, tietyt FIA:n johtohenkilöt yrittävät vetää meitä taaksepäin. Tuohon pitää saada muutos, Hamilton jyrähti, viitaten epäsuorasti muun muassa Ben Sulayemiin.

Lue myös:

    Uusimmat