Evira: Teurastamot eivät mainosta halal-mahdollisuutta

Elintarviketurvallisuusvirasto arvioi, ettei Suomessa myydä halal-lihaa tavallisena lihana. Islamin oppien mukaan teurastetusta halal-lihasta on noussut kohu Britanniassa, missä teurastustapa salataan kuluttajilta.

Brittilehti Daily Mail kirjoitti eilen, että halal-lihaa käytetään ja myydään Britanniassa jo niin yleisesti, että monet syövät sitä tietämättään. Asiaa perustellaan kustannustehokkuudella, kun samaa lihaa voidaan tarjota niin muslimeille kuin ei-muslimeillekin.

Suomessa halal-teurastettu eläin on teurastamotoimijalle kalliimpaa kuin tavallisesti teurastettu. Evira pitää epätodennäköisenä, että Suomessa mikään teurastamo myisi halal-lihaa tavallisena lihana.

– On järkevämpää myydä tavallista lihaa kuin halalia. Ellei sitten halal-lihasta saa erityishintaa, sanoo Eviran lihantarkastusyksikön ylitarkastaja, eläinlääkäri Minnami Mikkola.

Vain muutama halal-teurastamo


Uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa

Vain sellainen uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa, on sallittua. Siipikarjaan kuuluva eläin sileälastaisia lintuja lukuun ottamatta saadaan kuitenkin teurastaa katkaisemalla kaula nopeasti terävällä aseella. Tässä pykälässä tarkoitettu teurastus on sallittua vain teurastamossa tarkastuseläinlääkärin läsnäollessa. (Eläinsuojelulaki 1996/247 33 b § ) 

Suomessa arvioidaan, että alle kymmenessä teurastamossa on joskus teurastettu uskonnollisten vaatimusten mukaisesti. Tällä hetkellä vain muutamat teurastamot toimittavat halal-lihaa myytäväksi. Nämä teurastamot eivät halua mainostaa erikoispalvelujaan asiakkaiden menettämisen pelossa.

– Teurastamot epäilevät, etteivät tuotantoeläinten omistajat halua lähettää niille eläimiään halal-teurastettaviksi. Tämä on osoitus eläinten omistajien tietoisuudesta ja vastuusta eläinten hyvinvoinnista, Mikkola sanoo. – Evira ei anna julkisuuteen yksittäisiä teurastamoja koskevia tietoja.

EU-lainsäädäntö mahdollistaa eläimen lopettamisen siten, että se saa vuotaa kuiviin. Suomen kansallisessa lainsäädännössä eläimen teurastaminen ilman tainnutusta on kielletty, mutta poikkeukset sallitaan uskonnollisista syistä. Tällöin eläin tainnutetaan samanaikaisesti, kun verenlasku aloitetaan.

– Suomessa halal-teurastus tehdään käytännössä niin, että samaan aikaan kun eläimestä lasketaan veri se tainnutetaan, ylitarkastaja Minnami Mikkola sanoo.

Normaalissa teurastuksessa eläin tainnutetaan ensin ja heti sen jälkeen veri lasketaan.

Suomen laissa halal-teurastus on sallittua vain teurastamossa tarkastuseläinlääkärin läsnäollessa.

Perinteisesti halal-teurastuksessa eläimen pää käännetään kohti Mekkaa ja kaulavaltimo katkaistaan eläimen ollessa tajuissaan. Kaiken veren annetaan valua kuiviin. Samanaikaisesti lausutaan rukous.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja