Mainos

Evira ruhoskandaalista: Vahingosta puhuminen aika huono vaihtoehto

Evira aikoo valvovana viranomaisena aloittaa selvitystyön Saarioisten ruhoskadaalista.

45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen, että Suomen suurimman valmisruokakonserni Saarioisten BSE-riskijäte on hävitetty sääntöjen vastaisesti. Jätteen hävittämistä valvoo Evira.

Vaikka tutkintapyyntö poliisille on Eviran mukaan tässä vaiheessa tarpeeton, Evirassakaan ei pidetä todennäköisenä sitä, että BSE-riskijäte olisi toimitettu turkiseläinten rehuksi vahingossa.

- Tietysti se on aina mahdollista, mutta kyllä mielestäni pitää ymmärtää TSE-riskimateriaalin erottaminen eikä tämmöisiä vahinkoja saisi missään nimessä tapahtua. Että kyllä vahingosta puhuminen on aika huono vaihtoehto tässä tilanteessa, toteaa Eeva-Riitta Wirta Evirasta.

Tilanne selvitetään

- Evira reagoi tilanteeseen sillä tavalla, että me pyydetään selvityksiä tästä. Me pyydetään dokumentteja, me selvitetään vähän laajemmin valvontatilannetta, jatkaa Wirta.

BSE-riskijätettä on toimitettu 45 minuuttia -ohjelman saaman vinkin perusteella vuosien ajan turkistarhoille rehuksi, vaikka lain mukaan riskijäte olisi pitänyt tuhota polttamalla.

Toimintaa aitiopaikalta seurannut Eviran valvova eläinlääkäri Sami Suominen kielsi tietäneensä toiminnasta yhtään mitään. Suominen oli kuitenkin kirjoittanut Saarioisten teurastamon johtajalle kirjeen, jossa hän kertoi huomanneensa ettei riskijätettä hävitetä oikein, eikä toimintaa "oikeen loputtomasti voi katsella".

- Me olemme varmasti ihan yhtä mieltä siitä, että se ei ehkä ollut paras mahdollinen tapa ilmoittaa asiasta. Sen olisi voinut tehdä toisin, elintarvikelain kehotusta tai huomautusta käyttäen, toteaa Suomisen esimies Eeva-Riitta Wirta.

Wirta painottaa, että tärkeintä nyt on, että Saarioinen muutti toimintatapojaan tammikuussa sen jälkeen, kun valvova eläinlääkäri oli laittanut asiasta edellämainitun kaltaisen nootin. Se, mitä ennen sitä tapahtui, selvitetään nyt perusteellisesti.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu Jyväskylästä (Seitsemän uutiset 29.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.