Everstiluutnantti pitää täysin mahdollisena, että Ukrainan ja Venäjän konflikti eskaloituu: "Mikään taho ei ole ilmoittautunut puolustamaan Ukrainaa"

7:41
Viiden jälkeen -ohjelmassa torstaina 8.4. vieraillut everstiluutnantti pitää Ukrainan tilanteen kehittymistä avoimeksi selkkaukseksi täysin mahdollisena

Venäjä on keskittänyt kuukauden aikana Ukrainan rajan läheisyyteen ja Krimille huomattavan määrän sotilaallista voimaa. Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti pitää tilanteen kehittymistä avoimeksi selkkaukseksi täysin mahdollisena. 

Venäjän armeija ilmoitti viime viikon lopulla, että Ukrainan rajan tuntumassa järjestetään noin 15  000 ihmisen puolustusharjoitus. 

– Venäjä lähti käytännössä sotaan vuonna 2014. Se käy sitä varustamalla, ylläpitämällä ja tukemalla kaikin puolin välillistä toimijaa – se on luonnut paikallista asevoimaa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Simo Pesu. 

– Sodan intensiteetti on vaihdellut seitsemän vuoden aikana. Sodat ja konfliktit eivät synny, vaan ne aloitetaan käytännössä, Pesu jatkaa.

Krimin alueella on kerrottu liikkuvan noin 4  000 raskaasti aseistettua Venäjän sotilasta. 

– Jos venäläiset näkevät sodan mielekkäänä keinona saavuttaa tavoitteensa, niin kyllä he varmasti sen käynnistävät.  

– Suorana konfliktina se on hankalampi perustella, mutta esimerkiksi humanitäärisin syin venäläisten joukkojen vieminen Ukrainan alueelle on Venäjällä sisäisesti ja varmasti myös kansainvälisesti nähtynä kestävä peruste joukkojen käyttöön. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja