Eveliina Lappalainen, 14, ei koskaan saapunut tanssitunnilta kotiin – isä löysi tyttärensä tapettuna ojasta: Näin pitkään pimeänä ollut juttu selvitettiin

0:59
Katso videolta, mitä tapauksen tutkinnanjohtaja kertoo tapahtumien kulusta iltana, jolloin Eveliina Lappalainen surmattiin.

14-vuotias Eveliina Lappalainen katosi Imatralla vuonna 2000 pyöräillessään kotiin tanssitunnilta. Poliisi ja omaiset etsivät Eveliinaa koko illan ja yön. Seuraavana aamuna isä löysi Eveliinan pyörätien varresta Imatran Sulkukujalta ojasta kuolleena. Heti oli selvää, että Eveliina oli joutunut henkirikoksen uhriksi.

Henkirikos oli pimeänä yli vuoden. Poliisi jututti Eveliinan läheisiä, perhettä ja kavereita, eikä mistään tullut esille mitään syytä sille, miksi joku olisi halunnut tappaa nuoren tytön.

– Ei tullut mitään sellaista asiaa esille, että jotain tutkintalinjaa olisi voinut lähteä etenemään. Oli myös pelkona, että kyse oli vain sattumasta, joka vaikeuttaa tutkinnan lähtökohtia huomattavasti, juttuun myöhemmin tutkinnanjohtajaksi tullut rikosylikomisario Ari Soronen keskusrikospoliisista kertoo.

Mittava tutkinta

Poliisi tiedotti tapauksesta laajasti julkisuuteen ja pyysi yleisöltä vihjeitä. Niitä tuli yli 700. Vihjeet tarkistettiin, mutta mikään ei johtanut tekijän jäljille.

Poliisi otti myös 270 dna-näytettä ja keskusrikospoliisin asiantuntijat profiloivat tekijää.

Tutkinnan kannalta oli onni, että Eveliinan kynnen alta löytyi tekijän dna:ta.

Alkuvuodesta 2002 poliisi kutsui uudestaan kuulusteluun sählynpelaajapojan, jota oli kuultu jo aiemmin todistajana. Tällä kertaa poika kutsuttiin henkilökohtaisesti poliisilaitokselle, jonne vanhemmat hänet toivat.

– Lähes heti, kun kuulustelu aloitettiin, hän sanoi, että minä sen tein, Soronen muistaa.

Eveliinan surmaaja tuomittiin oikeudessa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen nuorena henkilönä tehdystä taposta.

Katso illan Rikospaikasta, miten koko Suomea järkyttänyt nuoren tytön henkirikos tutkittiin ja mitkä olivat ratkaisevat tekijät pitkään pimeänä olleen rikoksen tutkinnassa.

Rikospaikka MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja